Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Utile et Amusant, Toneelzaal Tot Nut en Vermaak, Amsterdam

Utile et Amusant, Toneelzaal Tot Nut en Vermaak.jpg


Op de voorgrond het amateurtheater Nut en Vermaak. In het verschiet molen De Rode Haan. Vervaardiger Gerrit Lamberts (1817). Afkomstig uit Stadsarchief Amsterdam.

NaamUtile et Amusant, Toneelzaal Tot Nut en Vermaak
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
BouwjaarVoor 1807
Openingsdatum2 mei 1809
OpeningsvoorstellingDe uitgewekenen in Zwitserland en De ketellapper van Saint Flour
GeslotenNee


Theater op het Vlakke Veld

Op het Vlakke Veld, aan de Derde Weteringdwarsstraat in Amsterdam, stond een slijpmolen, een koetshuis, stallen en ‘verder getimmerte’. Waarschijnlijk in opdracht van Jan Smit, de koper van de opstallen, werd in 1807 hier een Toneelzaal Tot Nut en Vermaak gecreëerd onder de naam Utile et Amusant. Er was een lijsttoneel en in de zaal een balkon. Het toneel was voorzien van decoraties vervaardigd door F.J. Pfeiffer jr., chef-decorateur van de Stadsschouwburg.

Het theater werd op 2 mei 1809 geopend met twee voorstellingen: De uitgewekenen in Zwitserland door C. van der Vijver en De Ketellapper van Saint Flour. De programmering bestond voornamelijk uit toneel en opera.

Rond 1818 werd het als theater gesloten, waarna het nog gebruikt werd voor allerlei doeleinden en uiteindelijk werd het een kerk, die in 1970 werd afgebroken.

Bron

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007