Tijdlijn Cabaret: 1931 - Lou Bandy introduceert de schlager-revue

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tijdlijn Cabaret:1931)
Ga naar: navigatie, zoeken


Lou Bandy speelt zijn eerste revue ‘Hallo Hierheen’ op de Eindhovense kermis bij de Nationale Revue

Lodewijk Ferdinand Dieben (artiestennaam Lou Bandy) wordt in 1890 in Den Haag geboren. In 1915 richt hij samen met zijn broer Willy het duo de Bandy Brothers op. Door ruzie gaan de broers uit elkaar. Lodewijk noemt zich Lou Bandy; zijn broer gaat verder als Willy Derby. In 1921 trouwt Bandy met pianiste Eugenie Küch. Samen maken ze liedjes en treden op in het land.

De revue draaide in die tijd vooral om show en spektakel. Er waren slechts twee permanente revue ondernemingen: die van Henri Ter Hall en die van Louis Bouwmeester. In 1930 richtte Bob Peters de Nationale Revue op. Bandy had al wat naamsbekendheid opgebouwd in het land en Peters zag wel wat in de humorist. Hij vroeg hem om zich aan te sluiten bij zijn gezelschap.

De eerste revue waar Lou Bandy voor Peters in speelde, was Hallo Hierheen. De revue ging in première op de Eindhovense kermis. Programmaboekjes uit die tijd laten zien dat Bandy een groot succes was: in het eerste jaar stond zijn foto nog ergens achterin; het tweede jaar was Bandy de grote publiekstrekker met een foto van hem op de voorkant.

Bandy maakt met de Nationale Revue nog acht revues. Met Lou Bandy deed de Schlager-revue haar intrede in Nederland: een successtuk, met een titel die aansluit op de inhoud. Schlagerrevue is ook de stijl die mede zou leiden tot de ontwikkeling van cabaret en kleinkunst.

Bronnen

  • Koning, Peter de. Dat zou je wel willen..! - Een onderzoek naar de beroemdheid van revue-, cabaret- en variétéartiesten in het interbellum. Scriptie, blz 28-29.
  • Krijn, Dries. Het lied wordt schlager (Bandy) in Bonte pracht vederdracht - Geschiedenis van de Revue in Nederland, Zutphen, De Walburg pers 1980, blz 117-130
  • Peekel, Han. Lou Bandy, van Wandluis tot Landhuis - Han Peekel laat mensen praten over een groot revue artiest. Bussum, Gooise uitgeverij 1977.
  • Personaliaknipsels: Knipselmap nr. 67: Lou Bandy, Theaterinstituut Nederland.