Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamTheater Mondragon, Zierikzee
PlaatsZierikzee
TypeTheatergebouw
Openingsdatum25 oktober 1856


Theater genoemd naar Spaanse krijgsheer

In 1856 werd aan de Paardenstraat 4 in Zierikzee, in opdracht van de sociëteit De Vereenging 1802, een concertzaal gebouwd naar ontwerp van architecten J. Van der Linden en J.C. Lammers. Het werd voornoemd naar Madragon, een Spaanse krijgsheer. De opening was op 25 oktober 1856 met de Feestouverture van C.Eisner en Die Schopfung, oratorium van J. Haydn.

In de loop der jaren vonden verschillende verbouwingen plaats, waarvan die in 1909 vrijwel neerkwam op nieuwbouw. Al rond 1880 schreven de plaatselijke kranten dat het theater niet meer voldeed aan de moderne eisen. Het duurde lang voor dat daadwerkelijk iets werd ondernomen. Men was n.l. op het idee gekomen de vernieuwbouw te combineren met de bouw van de graanbeurs wat financieel wel zo aantrekkelijk was. De heropening vond uiteindelijk plaats op 13 december 1909 met De Oester door De Hagespelers.

De architect was Gemeentebouwmeester Swartbol. De zaal kreeg toen 546 plaatsen en kwam er een balkon. Verdere aanpassingen vonden plaats in 1984, toen de zaal 409 plaatsen kreeg en in 1990 toen het aantal plaatsen weer wat omhoog ging, naar 435. Tussendoor vonden ook nog verbouwingen plaats in 1971 (opening 16 september) en in 1984 ( opening 9 oktober). De gemeente had Mondragon inmiddels in 1967 gekocht.

Het lijsttoneel had een opening van 9 meter breed en 5,5 meter hoog. Het toneel zelf mat 12,2 meter breed, 12,2 meter diep en 7 meter hoog. In de jaren 1932-1967 en 1986-1994 was het theater louter bioscoop. In 2001 werd het gesloten. De gemeente wilde dat het gebouw een multifunctionele podiumfunctie kreeg, maar dat lukte niet. In 2017 komt er nu een hotel na veel sloopwerk en renovatie.

Bij de hoofdingang van het theater was rechts het loket en links de garderobe, 'de bewaarplaats voor kleding' zoals dat in 1909 heette. Verderop kon men rechts naar boven naar de galerij en links naar de zaal. De zaalinrichting was flexibel: alle klapstoelen konden onder het toneel worden geschoven, zodat er een grote lege zaal ontstond, voor een bal bijvoorbeeld. Ter hoogte van het balkon bevond zich de koffiekamer, een ruime zaal van 80m2. Achter het toneel was er een kleedkamer voor mannen en een voor vrouwen, een zogenaamde diva-kleedkamer, een stemkamer annex directiekantoor en een rekwisietenbergplaats die toeging bood tot het toneel.

Het gebouw was voor die tijd modern met een gevel van kalkzandsteen in lichtgele, bruine en bruinrode tinten. Boven de ingang waren de wapens van Schouwen en van Duiveland aangebracht.met daartussen het jaartal 1909. Rechts van de ingang gaf een sierlijk poortje toegang tot de sociëteit. Daarnaast stond de graanbeurs.

Premieres

Zie Category:Premieres Theater Mondragon, Zierikzee

Bronnen