TheaterEncyclopedie:Evaluatie Project Technische Verbetering (2017-18)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tijdens het projectoverleg van donderdag 6 september 2018 is er geëvalueerd over het verloop van het project en het resultaat dat bereikt is. Daarnaast is in dit overleg gesproken over de inmiddels beschikbare nieuwste LTS-versie van de MediaWiki en de SMW software en over een aantal functionaliteiten van de TE die (nog) niet naar behoren werken. Hieronder volgt een verslag van dit overleg en op de pagina vervolgstappen zijn de belangrijkste onderdelen kort geformuleerd.

Evaluatie door UvA

De vormgeving is een stuk rustiger en duidelijker geworden. Toch zijn ook hier nog een aantal verbeterpuntjes. Met name de fotogalerij functioneert niet naar behoren op mobiel. De ondertitels verschijnen op mobiel in de afbeelding en op de laptop/computer worden deze getoond als je met de muis over de afbeelding beweegt. Als voorbeeld werd Kees Hulst genoemd. Er is hier wellicht een oplossing voor maar daarvoor moet de documentatie van de extensies op de MediaWiki site erop nagelezen worden. Hans merkt op dat hij de ondertitels op de afbeeldingen op mobiel niet als hinderlijk ervaart.

Werkproces

Het documenteren van werkzaamheden, stappen, besluiten en resultaten op de TheaterEncyclopedie is als zeer prettig en duidelijk ervaren.

Evaluatie Wikiwerkers

Wij (WikiWerkers) hebben de TheaterEncyclopedie de afgelopen tijd goed leren kennen. Deze wiki is uniek in zijn soort door de hoeveelheid gegevens, het dataverkeer met het Adlib-systeem. De MediaWiki software is uitgebreid met Semantische MediaWiki extensie en dat biedt o.a. uitgebreide zoekmogelijkheden en mogelijkheden om data te koppelen. De skin Tweeki geeft een flexibele en duidelijke vormgeving en maakt het mogelijk alle dat alle functie door bezoekers en editors optimaal benut kunnen worden.

Kortom: Een wiki waar we met z'n allen trots op mogen zijn en die we zeker onder de aandacht mogen brengen van het grotere publiek. In het voorjaar van 2019 is er weer een WikiMedia Conferentie en dit is een goed moment waarop de TheaterEncyclopedie aan de MediaWiki Community gepresenteerd kan worden.

Vervolg: Upgrade naar MediaWiki 1.31 en SMW 3

Afgelopen jaar is de MediaWiki versie van de TE geupgrade naar 1.27.4 en Semantic versie 2.5.6. Inmiddels zijn de nieuwste LTS-versie van deze software vrijgegeven en voor de stabiliteit is het belangrijk dat deze nieuwste versies worden doorgevoerd in de huidige TE. Binnen ca. 9 maanden zal dit door Joris, Jasper en Heidi worden geupdate. Daarna moet er één keer in de 3 à 4 jaar een update van de software plaatsvinden. De stappen voor de upgrade zijn goed genoeg beschreven en voor deze upgrade weer te gebruiken. Ook is duidelijk welke extensies gebruikt moeten worden.

PHP 7

De nieuwste MediaWiki versie werkt alleen op PHP 7. Dit heeft een aantal consequenties:

  1. Overgaan op een nieuwe server
  2. Oude scripts van Ad moeten herschreven worden OF de koppeling met Adlib wordt geheel herzien en er wordt een standaard semantische extensie ingezet om informatie en afbeeldingen uit Adlib te halen.

Met de standaard semantische extensie "External Data" is het mogelijk om afbeeldingen uit Adlib te halen. Er is nog onduidelijkheid over de API van Adlib (stabiel?). Het is belangrijk om eerst goed in kaart te hebben wat het script allemaal doet, voordat er eventueel een keuze gemaakt kan worden om bijvoorbeeld de semantische extensie in te zetten. Met betrekking tot dit laatste, zie ook: TheaterEncyclopedie: Koppeling met Adlib.

Skin Tweeki

Bij een upgrade van MediaWiki moet ook nagegaan worden of er een nieuwe Tweeki versie is. Daarnaast moet getest worden in hoeverre de (nieuwe) Tweeki versie samenwerkt met de nieuwe MediaWiki versie.

Vormgeving huidige TE

In de vorige upgrade is de vormgeving door Ilonka en Bart op de huidige TE gezet. Joris vroeg zich af of betreft de vormgeving ook door hun nog actie ondernomen moet worden of dat daar de hulp van Ilonka en Bart bij nodig is. Doordat de vernieuwde vormgeving inmiddels op de TE staat is hiervoor geen extra actie voor nodig. Wel zal getest moeten worden hoe de vormgeving op de nieuwe MediaWiki/Tweeki versie reageert.

Tinbot/Mediaserver

Tinbot en Mediaserver worden nu gedocumenteerd door Heidi. Mediaserver is een script voor afbeeldingen vanaf Adlib naar de TheaterEncyclopedie. Voor webopack (theatercollectie) niet genoeg ruimte bij Adlib voor alle afbeeldingen.

Belangrijk is om te inventariseren wat tinbot nu precies doet, niet meer doet en wel moet doen. (Muzikale leiding wordt niet meer meegenomen). Als dit in kaart is gebracht kan bekeken worden of het ook op een andere manier kan en of dit beter is. Daarna kan besloten worden of tinbot geupgrade gaat worden of dat er voor een ander systeem wordt gekozen.

Verwerken van semantische data

Lijsten

Het werken met lijsten en tabellen (semantische queries) is een grote verbetering, alleen is voor editors/redactie nog niet helder, hoe deze lijsten zelf te maken of wijzigen. Een instructiedag voor o.a. Tuja en Gonneke zou enorm helpen. Ondanks dat het er al veel lijsten gemaakt kunnen worden, zou er nog veel meer mogelijk zijn als de beschikbare data anders en beter ingericht zou zijn. Het betreft hier vooral het vereenvoudigen van de categorie-structuur en het definiëren van semantische eigenschappen.
Nu kan o.a. met rolverdelingen niet gewerkt worden in zoekopdrachten en het samenstellen van lijsten.

Zoeken

De zoekfunctionaliteit kan nog heel wat verbeteren zodat het makkelijker voor de gebruiker wordt om te zoeken. Er zijn al twee voorbeelden gemaakt (Dansvoorstelling vinden en Productie vinden) en wellicht is het een idee om redactie, editors en beheerders van de TE een training te geven hoe zelf queries samen te stellen.

Beschrijven ontologie/informatiemodel

Dit punt bestaat uit drie onderdelen:

  1. Vereenvoudigen van categoriestructuur,
  2. Verder implementeren van semantische eigenschappen (deels als vervanging van categorieën)
  3. Standaardiseren en documenteren van de ontologie (het informatiemodel) van de TE


De TE is opgebouwd met heel veel categorieën, waarbij sommige categorieën los aan elkaar hangen. Al deze categorieën zouden eens goed onder de loep genomen moeten worden, waarna een eenvoudiger en overzichtelijker indeling plaats kan vinden.

Sommige pagina's zijn ondergebracht in heel veel categorieën. De categoriestructuur wordt gestuurd vanuit Adlib en worden semantisch toegewezen en kunnen niet meer worden gewijzigd. Wel kan de eigenschappen structuur worden aangepast.

Er zitten ook nog tal van eigenschappen in die niet is gedefinieerd en gedocumenteerd. Door het vervangen van categorieën door semantische eigenschappen, wordt de TE overzichtelijker en beter beheersbaar en doorzoekbaar.

Gonneke geeft aan dat ze op moment bezig is om de ontologie te bepalen. Hiervoor gebruikt ze de ontologie voor podiumkunsten in Zwitserland als uitgangspunt maar hulp van Bart is wenselijk. Daarnaast is ook belangrijk om vast te leggen welke data vrijgegeven wordt om te bewerken.

Wikidata Q-nummers

Om alvast voorbereidingen te treffen om gegevens makkelijker uit te wisselen met Wikipedia/Wikidata is het verstandig om met Q-nummers te gaan werken. De TE werkt al met referentienummers, zo wordt aan personen al een VIAF code toegekend waarmee persoonsnamen eenduidig gekoppeld worden via thesaurusbestanden die voorkomen in catalogi van diverse bibliotheken in de wereld.

Het implementeren van het Q-nummer in de TE vergt het toevoegen van een nieuwe semantische eigenschap in formulieren en sjablonen (infoboxen). Dit is niet het meest bewerkelijk, maar het daadwerkelijk invullen (deels automatisch, deels handmatig) van Q-nummers neemt meer tijd.

Herindelen pagina's in naamruimten

Niet alle pagina's staan momenteel in de juiste naamruimte. Denk hierbij aan:

  1. Pagina's met hulp voor gebruikers en editors in de naamruimte Help:paginanaam
  2. Projectpagina's - pagina's over de TE - in de naamruimte TheaterEncyclopedie:paginanaam
  3. Landingspagina's voor specifieke gebruikersgroepen op een portaalpagina: Portaal:Editors, of Portaal:Theatergebouwen in Nederland. (PS: dit betreft een nieuwe naamruimte, niet een bestaande).

Zie voor meer informatie Opschonen pagina's.

Groepsportalen

Het idee is al in eerdere overleggen geopperd dat het wenselijk is om voor de verschillende groepen gebruikers andere landingpagina's te maken. Het uitgangspunt is dat de groep editors andere informatie wilt zien dan de gewone groep gebruikers die wat informatie wilt opzoeken.

Editors

Editors willen informatie over hoe ze zich kunnen aanmelden, hoe ze kunnen bewerken, wat ze mogen bewerken en waarom sommige informatie niet te bewerken valt, welke pagina's recent zijn aangemaakt/bewerkt, corrigeren/aanvullen van pagina's bijvoorbeeld m.b.t. rolverdelingen, affiches toevoegen, ze willen vragen/problemen kunnen melden, ze willen een cursus kunnen volgen hoe ze bijvoorbeeld semantische queries kunnen maken en hoe ze gebruik kunnen maken van betrouwbare broninformatie zoals Delphi, krantenarchief, handbibliotheek, online, opera archief.

Pers / Public Relations

Daarnaast zou een portaal ter promotie voor de pers interessant zijn, omdat hiermee promotie voor de TE gemaakt kan worden. Een nieuwsbrief, Etalage/uitgelicht van voorbeeldartikelen, best practice, lidmaatschap, Sociale Media. Actualiteit nieuwsvoorstellingen, nieuwe voorstellingen die toegevoegd zijn, overlijden, Content genereren die ook weer op social media terecht kan komen.

Theaters

Er is al heel veel informatie opgenomen over theaters en Bouwgeschiedenis, maar ook deze info raakt verouderd. Er is net een nieuw boek uitgekomen over theatergeschiedenis. Ook op Wikipedia valt heel veel informatie te vinden over theatergebouwen en geschiedenis.

Historisch geïnteresseerden

Het valt de redactie op dat er veel mensen zijn met een specifieke historische interesse en specialisatie. Deze mensen delen vaak graag hun kennis.

Als het voor historisch geinteresseerden duidelijk is hoe ze informatie kunnen aanpassen/aanvullen en waar ze de informatie vandaan kunnen halen dan zouden veel pagina's mogelijkerwijs aangevuld/aangemaakt worden.

Vervolgstappen

Naar aanleiding van de evaluatie zijn er een aantal vervolgstappen geformuleerd.