Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamThalia Theater, Amsterdam
Latere naamCultura Theater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
ArchitectJohannes Andreas Brinkman, Leendert van der Vlugt
Bouwjaar1926
Verbouwd in1941-1942 door Arend-Jan Westerman
Openingsdatum30 april 1942
DirecteurAugust Bierman


Informatie

Bij de opening als bioscoop (in 1942 nadat het gebouw van een theosofische vereniging was afgenomen) kreeg het Thalia Theater op het gebied van beeld en geluid de op dat ogenblik allermodernste apparatuur ter beschikking: een Philipsprojector met hogedruk kwiklamp, die elke film in één stuk kon vertonen en door één operateur kon worden bediend. "Dit toestel is het vijfde, dat in Nederland in gebruik is".
De bioscoopzaal telde 670 plaatsen.
In de bioscoop werden ook regelmatig avondvullende variété-voorstellingen aangeboden op het toneel. Dergelijke voorstellingen droegen in de regel geen alles overdekkende titel en staan dientengevolge niet in de Productiedatabase van het TIN vermeld.
Geadverteerd werd met name in "Het nationale dagblad: voor het Nederlandsche volk" en "Het volk: dagblad voor de arbeiderspartij". In "De zwarte soldaat - blad voor de WA" adverteerde men als "Het theater voor de kameraden". De naam van de directeur werd in de regel voorafgegaan door het woord "kameraad". De Deutsche Zeitung in den Niederlanden besteedde ook veel aandacht aan de voorstellingen.
Vermeldenswaard is dat het Theater na Dolle Dinsdag in oktober 1944 toen de stroomtoewijzing praktisch tot nul was teruggebracht middagvoorstellingen ging uitbrengen bij daglicht. Dit werd mogelijk doordat er luiken in het dak gezaagd konden worden en men het toneel in verbinding wist te brengen met ramen.
Vanaf 6 oktober gaat "Lachen zonder licht", een cabaretrevue met Han Verne, Chris Buijs, Tilly van Vliet, Wim Bos met zijn partner Nol van Dijk en het Gloria Ballet ondersteund door "musici van het theater". In december 1945 presenteren Cor Dokter en Roland Wagter "Vroolijke uren voor oolijke buren", een programma waarin ook Sinterklaas binnenkomt.

In juni 1945 organiseert het Dagblad de Waarheid avonden "in het oude Thalia Theater, dat nu Cultura Theater is gedoopt".

Premières

Voor een overzicht van de premièrevoorstellingen in het Thalia Theater, Amsterdam voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, zie premières in het Thalia Theater, Amsterdam

Bronnen