Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Schouwburg, Goes

Unknown.png

NaamSchouwburg, Goes
PlaatsGoes
TypeTheatergebouw
Verbouwd in1816
Openingsdatum23 augustus 1816

Schuttershof werd Schouwburgzaal en Schouwburg

In 1612-1613 werd voor het Schuttersgilde Sint Joris, aan het Zuideinde, bij de Kreukelmarkt, in Goes, de Schuttershof gebouwd dat in 1816, in opdracht van de Sociëteit Van Ongenoegen Vrij, werd verbouwd tot de Schouwburgzaal en kreeg ook die naam. De opening was op 23 augustus 1816 met: Inwijding van den tempel van Apollo door Hendrik Krayesteyn, De beste moeder door R.C. van Goens en De Kuiper door B. Rudolffs. In 1850 kwam er een nieuwe toneelkap. Er was een lijsttoneel en er werd voornamelijk toneel gebracht.

De Schouwburgzaal brandde in 1876 af. Op de zelfde plaats werd meteen, weer in opdracht van de sociëteit, nu de Schouwburg Goes gebouwd, ook met lijsttoneel en ook bestemd voor toneelvoorstellingen. In 1920 werd het theater gesloten. Meer gegevens ontbreken.

Opvallend aan het exterieur van de Schouwburgzaal, was de trapgevel opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. Er waren zeven ramen met kruiskozijnen en een toegangspoort van blauwe arduinsteen. Aan de achterkant was een traptorentje gebouwd. De muren van de latere Schouwburg waren tot op twee meter van steen en daarna verder in hout opgetrokken. Er was een pannendak en achter het toneel bevond zich een houten bergplaats cq magazijn. Het pand werd gesloopt in 1974.

Bron

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007