Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamParkzaal, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
ArchitectW.A. Froger
Bouwjaar1849-1850
Openingsdatumnovember 1851
OpeningsvoorstellingMatinée Musicale
GeslotenNee
Wikidata ID (Q-nummer)Q55313607


Bekijk de van Wikimedia / Wikipedia over Parkzaal, Amsterdam


Tuin van het Park tegenwoordig Wertheimbuurt, Plantagebuurt, met gevel Parkzaal.jpg

Info Waarde
Afbeelding Tuin van het Park tegenwoordig Wertheimbuurt, Plantagebuurt, met gevel Parkzaal.jpg
Postcode: Geen postcode beschikbaar
Openingsdatum: Niet beschikbaar
Op de kaart: Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lat” ingesteld./Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lon” ingesteld. Ga naar kaart...
Wikimedia Commons: Galerie (Wikimedia Commons)
Gelegen in: Amsterdam (Q9899)


Bekijk deze en meer informatie op de website van Wikidata, of lees de pagina Parkzaal op Wikipedia.

De volgende coördinaat is niet herkend: span class="error">Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lat” ingesteld.</span>,<span class="error">Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lon” ingesteld.</span>.

Capaciteit: 2500

Informatie

Reeds in 1810 was aan het begin van de 'Plantaadje' (Plantage) een park aangelegd. Ná 1815 werd er een houten gebouw neergezet voor het geven van concerten en bals. In 1850 werd dit gesloopt, en verrees een nieuw en groter gebouw. Binnen enkele jaren werd de grote zaal voorzien van een wintertuin, en werd het park uitgebreid met promenades, theehuizen en muziekkoepels. De concerten onder leiding van Stumpff in de Parkzaal waren een groot succes. Feesten en tentoonstellingen wisselden elkaar af. Ook de optredens van beroemde musici als Wieniawski, Henri Littolf, Frans Liszt, Max Bruch en Rubenstein vestigden de naam van het Park. Nadat het theater in 1881 werd gesloten, ging men in 1882 over tot sloop.

Interieur

Het gehele complex bestond uit de grote concertzaal, een aangrenzende wintertuin, een receptiezaal, een biljartkamer en verschillende vestibules. De wintertuin was 's zomers door grote, openslaande deuren met het park verbonden. Via de grote vestibule kwam men in de grote zaal en de bovenzalen, de gaanderij en de kasteleinswoning. De zaal had een koepelvormig plafond. De ramen en openslaande deuren waren beneden gescheiden door Dorische pilasters; boven, op de gaanderijen, door Ionische.

Bronnen

Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007