Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

NaamPark Tivoli, Apeldoorn
PlaatsApeldoorn
TypeTheaterzaal
Openingsdatum1889


Herberg wordt theater

In 1868 kreeg herberg De Arend aan de Nieuwstraat 381 in Apeldoorn een societeitszaal , de eerste aanzet tot Tivoli. Onduidelijk is of de concert- en toneelzaal van 1889 in deze societeitszaal ondergebracht was of dat die werd afgebroken en er een nieuwe zaal werd gebouwd. Het 'Park' in de naam Park Tivoli verwees naar de grote tuin bij het pand, waar ook buitenconcerten plaatsvonden.

Het theater werd in 1889 geopend met een uitvoering van Nora van Ibsen. In de zaal waren 700 zitplaatsen, er was een balkon, een lijsttoneel en een orkestbak. Er werd voornamelijk toneel en muziek gebracht.

De accommodatie was eenvoudig. Het toneel was een soort houten achtergebouwtje. Het geheel werd warm gestookt met cokeskachels. De zaal had een middenpad, een houten vloer en losse houten stoelen. Aan weerszijde smalle 'Romaanse' zuilen die het balkon droegen.

In 1935 vond een grote verbouwing plaats en in 1951-1952 werd de zaal nog eens gerenoveerd, maar deze verbetering en het aanbod bleek toch onvoldoende te zijn voor de eisen van het publiek.

In 1959 werd Park Tivoli een bioscoop onder de naam Tivoli Theater.

Het buitenaanzicht van het gebouw had weinig versiering, horizontale banen op de gevel. Balkon over de breedte van de façade.

Premieres

  • Zie hier een overzicht van de voorstellingen die in op deze locatie in première zijn gegaan met als locatieaanduiding Tivoli Schouwburg.
  • Zie hier een overzicht van de voorstellingen die in op deze locatie in première zijn gegaan met als locatieaanduiding Park Tivoli.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007