Object van de week:14
Mooie doosjes 1
Anderhalve week geleden hebben mijn collega’s en ik van de Collectie ons depot een halfjaarlijkse afstofbeurt gegeven. Dit moet heel voorzichtig en met zachte materialen gebeuren om de objecten niet te beschadigen. Het werkt ook als instrument voor teambuilding, want wat hebben we weer gelachen. Maar ook als motivatieversterker. Wat is het toch fijn om met al die mooie spullen te werken.
Elke keer als ik met het poetsen bezig ben, ben ik het meest geraakt door de enorme verzameling maquettes. Rijen dik, plank na plank, miniatuur wondertjes die je, net zoals de ouderwetse kijkdoos dat doet, naar binnen lokken. Kom naar mij kijken en maak deel uit van dit schouwspel!
Helaas worden ze minder gemaakt. Het is erg arbeidsintensief werk en de maquettes zijn kwetsbaar. Ook hier heeft de computer het werk voor een deel overgenomen. Maar deze doosjes tonen toch wel weer heel duidelijk aan dat 3D niet door plat te vervangen is en gelukkig zijn veel ontwerpers het daarmee eens.
We hebben gelukkig iemand gevonden die de maquettes zo mooi weet te belichten en te fotograferen dat op de digitale afbeelding de suggestie van 3D gewekt wordt. Zijn naam is Ernst Moritz en tot op heden heeft hij ruim tweehonderd maquettes op de gevoelige plaat vastgelegd.
Maquette van Herman Gordijn voor de voorstelling Gasten op het kasteel uitgebracht door Stichting Nieuw Rotterdams Toneel, 1964.
Maquette van Wim Vesseur voor de voorstelling Hoe groen is Julia uitgebracht door Toneelgroep Theater, 1967. Fotografie: Ernst Moritz
Maquette van Cor Hezemans voor de voorstelling Eh? uitgebracht door Stichting Toneelgroep Studio, 1966.
Maquette van Herman van Elteren voor de voorstelling Buit uitgebracht Toneelgroep Theater, 1970. Fotografie: Ernst Moritz
Maquette van Wim Vesseur voor de voorstelling Tramlijn Begeerte uitgebracht Stichting Nieuw Rotterdams Toneel, 1971. Fotografie: Ernst Moritz
Terug naar: Object van de week