De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Meervaart)
Ga naar: navigatie, zoeken

Buitenkant meervaart.jpg

NaamMeervaart, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
ArchitectPaul van der Wal
Bouwjaar1977
Verbouwd in1990, 1998
 Website


Informatie

rode zaal meervaart
blauwe zaal meervaart
collage brochure
De Meervaart is een theater en congrescentrum in Amsterdam Nieuw-West. Met ruim 40 medewerkers, 260 voorstellingen en 200.000 theater- en congresbezoekers per jaar is de Meervaart het belangrijkste culturele bedrijf van Amsterdam Nieuw-West. Van oudsher heeft de Meervaart een sterke aantrekkingskracht op nieuwe culturele ondernemingen gehad. Cinekid, Kunstbende, Theater RAST en 4West, zijn voorbeelden van succesvolle culturele instellingen die hebben kunnen groeien in en met de Meervaart.

Na de oprichting in de jaren ‘70 van de vorige eeuw is de Meervaart lange tijd een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de buurt geweest met een bijzonder veelzijdige theaterprogrammering. Geheel conform de tijdsgeest van de jaren ‘70 en ‘80 liep alles letterlijk dwars door elkaar heen. Terwijl de bejaardensoos nog aan het klaverjassen was stroomde het publiek binnen voor een dansvoorstelling van Pina Bausch in het kader van het Holland Festival. De plaatselijke balletschool trad op en een dag later blies jazzgrootheid Dizzy Gillespie op z’n trompet. Daarnaast was er natuurlijk jarenlang ‘Sonja op zaterdag’, waar heel Nederland naar keek. En dat met vooral vrijwilligers in veel operationele functies. Kortom een bijzonder sociaal cultureel centrum met een verrassende, eigentijdse programmering.

De jaren ‘90 brachten een ander elan, zowel in het welzijnswerk als in de theaterwereld. Het traditionele publiek en de vrijwilligers vergrijsden. De functie van het klassieke sociaal cultureel centrum kwam te vervallen. In het theater ging entertainment een steeds grotere rol spelen, het aanbod van alle podiumkunsten professionaliseerde. Ook de technologische ontwikkelingen in het theater namen een vlucht en er werden steeds hogere eisen gesteld aan theaterzalen. Daarbij veranderde de bevolking van Amsterdam en specifiek Nieuw-West in rap tempo. De nieuwe Amsterdammers uit alle windstreken en de bouw van nieuwbouwwijken als Nieuw Sloten zorgden voor ingrijpende verandering in de bevolkingssamenstelling. Het werd tijd voor een nieuwe Meervaart.

De opening van de nieuwe Meervaart in 1999 was het beginpunt van een geheel nieuwe culturele onderneming. De Meervaart werd een high-end Schouwburg en Congrescentrum. De nieuwe zalen konden een omvangrijker theateraanbod huisvesten en daarmee een veel groter publiek bereiken. De Meervaart was nu met ruim 1100 stoelen in twee zalen een van de grootste theaters van Amsterdam en een aantrekkelijke speelplek voor de grote gezelschappen en producenten. Musicals, opera’s en grote namen uit de cabaretwereld kwamen naar Osdorp, ook voor premières. Tegelijkertijd was er in beide zalen ruimte voor het artistiek hoogwaardige werk dat ook al in de oude Meervaart te zien was. In de zomer van 2018 werd De Blauwe Zaal gerenoveerd en ook geschikt gemaakt voor filmvoorstellingen. Gelijktijdig werd ook de foyer verbeterd.

Bouw

Architect: Paul van der Wal

Bouwjaar: 1977

De Blauwe Zaal heeft een glazen achterwand met uitzicht op de Sloterplas. Naast de Rode en de Blauwe Zaal zijn er nog tien kleinere zalen in De Meervaart, die vooral worden gebruikt als vergaderruimten

Premieres

Zie Premieres Meervaart, Amsterdam

Externe Links

Zie: Website De Meervaart

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • De Meervaart