De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pina Bausch cropped.jpg

NaamPina Bausch
Volledige naamPhilippine (Pina) Bausch
Geboren27 juli 1940
Solingen
Overleden30 juni 2009
Wuppertal
BeroepChoreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Pina Bausch (1940 - 2009) was een Duitse danseres, choreografe, dans-pedagoge en vel jaren artistiek directeur van het Tanztheater in Wuppertal.

Bausch begon op 14-jarige leeftijd een dansstudie aan de Folkwang-academie in Essen (Noord-Rijnland-Westfalen, een gerenommeerde opleiding die destijds door Kurt Jooss geleid werd. Na haar afstuderen kreeg zij een beurs aan de Juilliard school in New York City. Na een carrière bij een aantal Amerikaanse gezelschappen voegde zij zich als solist bij het Folkwang-Ballett van Jooss. Bausch assisteerde Jooss in toenemende mate, maakte in 1968 haar eerste choreografie, en volgde Jooss in 1969 op als docent aan de Folkwang Hogeschool in Essen. In 1972 werd zij artistiek directeur van het Wuppertal Opera Ballet, dat niet veel later de naam Tanztheater Pina Bausch kreeg en thans ook bekend staat als Tanztheater Wuppertal In de ruim 30 jaar dat Pina Bausch leiding gaf aan het Tanztheater is het uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal gezelschap.

Zie verder Wikipedia in het Engels

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het decor

Film

  • Die Klage der Kaiserin (1990) - een door Bausch geregisseerd collage van haar werk, opgenomen in en rond Wuppertal. Gedraaid op video en daarna opgeblazen tot 35 mm.

Bronnen