Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamLokaal Diligentia, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum1 september 1866


Informatie

Adres: Kalverstraat 122, Amsterdam.

Vanaf 1891: Theater De Vereeniging

De oorspronkelijke bestemming van het gebouw is onduidelijk, doch in 1854 werd het geopend als concertzaal met een Soirée Musicale. Volgens de recensie werkten mee: mejuffrouw Anna Kleine, de heren J.C., A., en C. von der Finck, J.W. Kleine, A. Gravestein, H. Steup, J. Naret Koning, P. Munch en Jules Moulin. Programma aan het lokaal verkrijgbaar. De entree bedroeg 1 gulden, gedeeltelijk in Vertering.

Op 1 september 1866 meldt de Amsterdamsche Courant dat gebouw Diligentia nu eindelijk een schouwburgzaal heeft. Als openingsceremonie werden enkele dichtregels voorgedragen door de heren Bouwmeester, Bamberg en Kapper. Daarna een oorspronkelijk kluchtspel met zang; ‘De Erfgenamen van Biesterbosch’.

In het Algemeen Handelsblad van 29 augustus 1866 stond dat de ondergetekenden de eer hebben te berichten dat het gebouw ‘door hen allerfraaist ingericht zijnde’ door hen als ‘Salon des Variétés’ geopend zal worden op 1 september 1866. Was getekend; Louis Bouwmeester & Comp. Vanaf die tijd werden hier kluchten, vaudevilles, drama’s, blijspelen, operettes en operas-comique opgevoerd.

Na 1880 is het waarschijnlijk afgelopen met toneelspelen en zingen, want vanaf dat jaar is meubelmagazijn H.F. Jansen en Zonen hier gevestigd.

In 1891 is er weer sprake van theater activiteiten. In dat jaar laat de nieuwe eigenaar, W.A. Muller, eigenaar van theater ‘de Vereeniging ‘in de Warmoesstraat, het pand weer verbouwen tot schouwburg.

In september 1895 dient August Meijer bij B&W een verzoek in om het pand Kalverstraat 122 te mogen verbouwen. Hier wordt dan een hotel annex restaurant gevestigd; Hotel Café Restaurant ‘De France’.

In 1911 wordt het hotelgedeelte verbouwd tot bioscoop, ‘Théâtre Pathé’, met 400 plaatsen, waarna in 1923 de rest van het pand verbouwd wordt tot variététheater, genaamd ‘Grand Gala’. Hier draait in 1924 de revue ‘Loop er niet in’, met o.a. Louis de Bree, Sylvain Poons, Octave van Aerschot en Henriëtte Davids.

In 1925 volgt een grote verbouwing tot bioscooptheater. Architect G.F. Mastenbroek. De naam wordt dan ‘Corso Cinema’. Een nieuwe directie, in 1930, laat toch weer een toneelaccommodatie in de bioscoopzaal aanbrengen. Tot 1933 worden films vertoond, met variété in het voorprogramma. Hierna, tot 1980 worden er uitsluitend films vertoond, dus zonder variété.

Gedurende de laatste jaren ’70 heeft de Corso, evenals enkele andere bioscopen, getracht het teruglopende bezoek te stoppen met het vertonen van softporno. In de jaren ’90 van de twintigste eeuw was hier het ‘Noordzee Visrestaurant’ gevestigd. In 2003 opgevolgd door het Hollands restaurant ‘De Visscher’.

Afbeeldingen Theater De Vereeniging, voorheen Diligentia

Theater de Vereeniging 71118.jpg Theater de Vereeniging 247292.jpg

Links: Reclamebriefkaart van Theater De Vereeniging, litho. Rechts: Interieur, litho door Jan Rinke, z.j. Collectie TIN. Het Theater bevond zich aan de Kalverstraat 122 en heette vóór 1891 Diligentia.

Premieres

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen, die in dit theater in première zijn gegaan:

 
De erfgenamen van Biesterbosch - Gezelschap Louis Bouwmeester & Co - 1866-09-01
De scheepsjongen - Gezelschap Louis Bouwmeester & Co - 1866-09-22
Een arme duivel en een nieuwbakken edelman - Judels en Louis Bouwmeester Gezelschap Boas - 1866-11-08
Het huwelijk bij het leger van de Sambre en Maas - Gezelschap Louis Bouwmeester & Co - 1866-11-23

Bronnen