Help:Zoeken voor gevorderden
Uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden voor zoeken in de TE met behulp van het zoekvenster.
Veel van deze pagina is overgenomen van Wikipedia: Help:Zoeken/Cirrus.
Syntax
De maximaal toegestane lengte van de zoekuitdrukking is momenteel (2024) 300 tekens.
Zoekpatroon
Eén of meer woorden of delen van woorden vormen het zoekpatroon. Een woord bevat letters van alle alfabetten en cijfers, maar geen speciale tekens. De algemene syntaxis van de invoer is Parameterlijst zoekpatroon Het zoekpatroon wordt gezocht in de paginatitel en in de paginatekst. Als je zoekt met een trefwoord zoals intitle, kan het zoekpatroon ook worden weggelaten.
Woord
Een woord bestaat uit letters en cijfers. Je kunt niet zoeken naar speciale tekens in de weergegeven tekst. Er wordt eerst gezocht naar hele woorden. Gewone grammaticale vormen die typisch zijn voor de Duitse taal, zoals meervoud en verbuiging, worden ook gezocht. Dit betekent dat een zoekopdracht naar "Auto" ook pagina's met "Autos" zal vinden, terwijl een zoekopdracht naar "Autos" geen pagina's met "Auto" zal vinden. Hoofdletters en kleine letters worden genegeerd. Diakritische tekens worden in sommige gevallen genegeerd; dat wil zeggen, "à" wordt "a", en "ß" wordt "ss", maar "é" en "e" worden onderscheiden.[3] Letters" omvatten alles wat in de Unicode-standaard als letter wordt geclassificeerd; analoog voor cijfers (digit)
Delen van woorden
Een sterretje * geldt als een jokerteken, d.w.z. staat voor nul tot een willekeurig aantal tekens op deze positie. Voorbeelden: Beginning* vindt alle artikelen waarin een woord voorkomt dat begint met deze tekenreeks; of direct een woord dat begint met
- end vindt alle artikelen die een woord bevatten dat eindigt op deze tekenreeks; of direct het woord end Currently out of order for performance reasons[4].
▪ A*fang* vindt alle artikelen waarin een woord begint met "A" en (dan) "fang" in het woord heeft (beginnend onderschepper, ...).
Nauwkeurigheid van de wedstrijd
Een tilde na het woord geeft aan dat de overeenkomst iets minder precies kan zijn. Voorbeeld: ▪ ungefair vindt niets. ▪ ungefair~ vindt alles van "over" tot "oneerlijk". Een getal na de tilde past de mate van onnauwkeurigheid aan; het effect is moeilijk te voorspellen afhankelijk van het woord. ▪ De standaardwaarde is 1. ▪ Een ~0 vereist exacte overeenstemming van het woord gereduceerd tot de basisletters, ~9 is lakser.
Uitsluiting van een woord
Een minteken voor het woord betekent dat dit woord niet mag voorkomen. Voorbeeld: Huis -dak vindt alle artikelen die "huis" bevatten, maar niet "dak". Het uitroepteken is een alternatieve notatie voor negatie.
Woordgroep en exacte overeenkomst
Als een of meer woorden tussen aanhalingstekens staan perfecte volgorde. Voorbeeld: "schweizer käse" heeft ongeveer 57 hits. schweizer käse heeft meer dan 1100 hits. dan worden ze gezocht als een letter- Als er meerdere woorden zijn, is het vereist dat alle woorden voorkomen; de volgorde van voorkomen is irrelevant. Als de imprecisie operator wordt geschreven na een groep woorden tussen aanhalingstekens, worden de woorden in deze volgorde verwacht, maar een paar extra woorden verschijnen in de tekst ertussen. Voorbeeld: ▪ "schweizer käse"~ heeft ongeveer 63 hits. ▪ "schweizer käse"~9 heeft ongeveer 77 treffers.
EN werking
Het trefwoord EN in hoofdletters kan worden gebruikt om pagina's weer te geven met beide gekoppelde zoektermen. Dit is het standaardgedrag, maar kan indien nodig herhaald worden om expliciet dicht bij de om "zachte" resultaten uit te sluiten. Twee ampersands kunnen ook worden gebruikt in plaats van AND: &&
OF link
Het trefwoord OR in hoofdletters toont de pagina's die het ene of het andere woord bevatten.
▪ Voorbeeld: swiss OR cheese heeft bijna 150.000 hits. In plaats van OR kunnen ook twee pijpsymbolen worden gebruikt: ||
Naam van de naamruimte
Als het zoekpatroon begint met de naam van een naamruimte en een dubbele punt, dan wordt alleen deze naamruimte doorzocht. ▪ Voorbeeld: Bestand:Amsterdam vindt alleen mediabestanden met het woord "Amsterdam" komt voor. Zie ook: Parameter a l l e
Parameters
Het zoekpatroon kan gevolgd worden door een lijst met parameters waarmee de resultaten verder beperkt kunnen worden (of naar andere namespaces en de brontekst geleid kunnen worden). De syntaxis is als volgt: (min)Parameter naam Parameter waarde ▪ De parameternaam kan worden voorafgegaan door een ASCII minteken. De betekenis wordt dan ontkracht; het tegenovergestelde gebeurt, bijvoorbeeld "does not contain". en tekstuele parameterwaarde moet tussen aanhalingstekens worden geplaatstals deze uit meerdere"woorden" bestaat om een duidelijke interpretatie te garanderen. Anders zouden losse afzonderlijke woorden worden toegevoegd aan het zoekpatroon. Er mogen geen spaties staan tussen de dubbele punt en de parameterwaarde. De elementen van de parameterlijst worden gescheiden door spaties. Voor initiële filtering kunnen beperkende parametervoorwaarden ook vooraf worden toegevoegd (behalve prefix:), waardoor de algemene tekstzoekopdracht wordt beperkt tot deze paginateksten en de totale benodigde tijd dus wordt verminderd. ▪ Parametervoorwaarden en tekstzoekpatronen kunnen naar wens worden gecombineerd en worden normaal gesproken van links naar rechts verwerkt.
Overzicht
all:
– alle naamruimtenboost-nearcoord: / boost-neartitle:
– Geografisch zoekenboost-templates:
– Favoriete pagina's bevoordelencontentmodel:
– Pagina-inhoudsmodeldeepcategory:
(deepcat:
) – Zoeken in categorie en categorie-intersecties[[../Dateien#filebits|filebits:]]
– Farbtiefe pro Farbe in Bit[[../Dateien#fileheight|fileheight:]]
(fileh:
) – Dateihöhe in Pixel[[../Dateien#filemime|filemime:]]
– Dateityp[[../Dateien#fileres|fileres:]]
– Diagonalauflösung[[../Dateien#filesize|filesize:]]
– Dateigröße[[../Dateien#filetype|filetype:]]
– Dateityp[[../Dateien#filewidth|filewidth:]]
(filew:
) – Dateibreite in Pixelhaslicense:
– (Commons: Medienlizenzen)hastemplate:
– Seiteneinbindung/Vorlagehaswbstatement:
– Wikidata-Kriterienincategory:
– Direkt in der Kategorieinlanguage:
– In bestimmter menschlicher Spracheinsource:
– Quelltext durchsuchenintitle:
– Im Seitentitel enthaltenlinksto:
– Verlinkt auflocal:
– Suche auf Heimwiki beschränkenmorelike:
– Ähnlich anderen Seitennearcoord: / neartitle:
– Geo-Suchepageid:
– Suche nach Seitenkennnummerprefer-recent:
– Kürzliche Änderungen bevorzugenprefix:
– Filter für Seitennamensubpageof:
– Filter für Unterseiten
alle - alle naamruimten boost-nearcoord: / boost-neartitle: - geo- zoeken boost-templates: - favorieten pagina- embeddings contentmodel - pagina-inhoudsmodel deepcategory: (deepcat:) - Zoeken naar categorieën en kruisingen filebits - Kleurdiepte per kleur in bits bestandshoogte: (fileh ) - bestandshoogte in pixels
▪ filemime - bestandstype
▪ fileres - Diagonale resolutie ▪ bestandsgrootte - bestandsgrootte ▪ bestandstype: - bestandstype ▪ filewidth: (filew ) - Bestandsbreedte in pixels ▪ haslicense: (Commons: Media-licenties) hastemplate: - Pagina-inclusie/sjabloon haswbstatement: - Wikidata-criteria incategory: - Direct in de categorie inlanguage: - In specifieke mensentaal insource - Brontekst zoeken intitle: - Opgenomen in de paginatitel linksto: - Gekoppeld aan local: - zoekopdracht beperken tot home wiki moreelike - vergelijkbaar met andere pagina's nearcoord: / neartitle - geografisch zoeken pageid: - zoeken op pagina-ID-nummer prefer-recent: - Geef de voorkeur aan recente wijzigingen prefix: - Filter voor paginanamen subpaginaof: - Filter voor subpagina's
all:
alle naamruimten
Het trefwoord all heeft als effect dat niet alleen artikelen maar ook pagina's van alle namespaces worden gevonden als het voor het zoekpatroon wordt geplaatst, d.w.z. als de allereerste specificatie verschijnt.
Dit kan ook de directe of indirecte specificaties via de URL-parameters overschrijven.
boost-templates: favorietepagina-inbeddingen
Dezegeavanceerdeoptiekangebruiktworden omtrefzekerepagina'shogerindelijstte p l a a t s e n als ze een of meer specifieke sjablonen of ingesloten pagina's bevatten. De syntaxis is: boost-templates: "Paginanaam Percentage %". ▪ De paginanaam moet volledig zijn, dus beginnen met Template:. Het percentage moet een geheel getal zijn en zou idealiter ruim boven de 100 % moeten liggen. Voorbeeld: Wenen boost-templates: "Template:Worth reading|500%" vindt in het bijzonder die artikelen die het woord "Wenen" bevatten en gelabeld zijn met Sjabloon:Worth reading.
contentmodel Pagina-inhoudsmodel
Normale pagina's hebben het inhoudsmodel wikitext Pagina's waarvan de inhoud uitsluitend in een specifieke programmeer- of datataal is geschreven en waarvan dit ook bekend zou zijn, kunnen worden gefilterd. De syntaxis is: inhoud model contentmodel:css filters Cascading Style Sheets
deepcategory: / deepcat: Categorie en kruising zoeken
In 2018 geïntroduceerde opties om te zoeken naar pagina's in een specifieke categorie, inclusief subcategorieën. De opties staan ook intersectie-zoekopdrachten toe. De diepte van de zoekopdracht is aanvankelijk beperkt tot 5 niveaus en het aantal categorieën waarin kan worden gezocht, is beperkt tot 256. Let op: In het najaar van 2015 werd dezelfde functionaliteit geïntroduceerd als deepcat:, waarvoor voorheen een extra tool moest worden geactiveerd. Vanaf eind januari 2020 wordt dit niet meer ondersteund. deepcat: en deepcategory: zullen dan alleen nog het nieuwe systeem gebruiken. Om direct in een enkele categorie te zoeken, zie incategory:
haslicense: Licentie (Commons)
Op Wikimedia Commons kan mediabestanden doorzocht worden kunnen worden doorzocht, dat de volgende licentiecategorieën:
haslicense:cc-by (Creative Commons, Naamsvermelding) haslicense:cc-by-sa (Creative Commons, Naamsvermelding en Share-Alike) haslicense:unrestricted (Publiek domein)
hastemplate: Pagina-integratie/template
Deze optie beperkt de zoekresultaten tot pagina's die een bepaalde sjabloon wel of niet bevatten. Dit geldt niet alleen voor de sjablonen die zichtbaar zijn in de broncode van de pagina, maar ook voor alle indirect geïntegreerde sjablonen. De syntaxis is: hastemplate: "Naam sjabloon ▪ In tegenstelling tot boost-templates is de volledige paginanaam niet nodig voor de naam van het sjabloon, maar is de notatie gebaseerd op de insluitende syntaxis:
Zonder voorvoegsel wordt een sjabloon gezocht. Artikelnamen moeten voorafgegaan worden door een dubbele punt. e naam van de sjabloon moetingeslotenzijnals deze spaties bevat of met sp aties begint . Dit kan worden vermeden door spaties te vervangen door onderstrepingen . Ingesloten en geplakt moeten met geplakt worden. De naam van het sjabloon kan echter ook worden vervangen door ": hastemplate:" (https://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Spezial:Search&search= hastemplate:%26quot%3B)
Voorbeeld: Bestand: -hastemplate:Information vindt alle mediabestanden waarvoor de template:Information niet beschikbaar is. De ontkenning komtvan het minteken voor
hastemplate:. Echter, voor een bestand dat daadwerkelijk op Wikimedia Commons staat verblijft, nooit een sjabloon geïntegreerd. Een uitbreiding van de syntaxis stelt je in staat om te zoeken naar pagina's die een van meerdere sjablonen bevatten, d.w.z. meerdere namen te koppelen met "Of" door de identifiers te koppelen met een pijpsymbool: hastemplate:Mijn_template_1 Mijn_template_2
haswbstatement: Wikidata-verklaringen
Momenteel zou het alleen in Wikidata mogelijk zijn om te zoeken naar items waarvoor een eigenschap P een kwaliteits Q zou hebben. haswbstatement:P31=Q15184295 haswbstatement:P348 (https://www.wikidata.org/wiki/Specia l:Search?search=haswbstatement:P31%3DQ15184295+haswbstatement:P348) vindt Lua modules met versieaanduiding
incategorie: Direct in de categorie
Deze optie beperkt de zoekresultaten tot pagina's die wel of niet in een bepaalde categorie vallen. De syntaxis is: incategory: "Titelvancategorie De categorietitel mag niet voorafgegaan worden door het naamruimtevoorvoegsel Category:. e categorietitelmoet worden ingesloten als deze spaties bevat. it kan worden vermeden door spatieste vervangendoor underscores. ▪ De categorietitel kan niet worden afgekapt in de zoekopdracht. Voorbeeld: incategory:Wikipedia:Gaps - incategory:Wikipedia:Kandidaat voor verwijdering vindt alle artikelen die zijn gecategoriseerd als:Wikipedia:Gaps maar niet in afwachting zijn van verwijdering.
Als er meerdere categorieën zijn, wordt het snijpunt gebruikt, tenzij de individuele items zijn verbonden door OR. Om te zoeken in subcategorieën en complexere kruisingen, zie deepcat:
intaal: Menselijke taal
Deze filtering is niet nuttig in de Duitse Wikipedia; alle pagina's zijn in het Duits. In meertalige en meertalige wiki's, met name de centrale Meta MediaWiki en Commons en ook translatewiki:, kunnen pagina's met de juiste labels worden uitgefilterd: inlanguage:de De syntaxis is: inlanguage:lang - zie MediaWiki/Talen
insource: Brontekst zoeken
Met deze optie kun je zoeken in de brontekst in plaats van in de weergegeven paginatekst. De brontekst is niet in de vorm van een opeenvolging van afzonderlijke woorden, maar bevat nog steeds de speciale tekens, maar umlauten worden ook alleen genormaliseerd. Hierdoor kunnen ook URL- en sjabloonparameters worden gevonden. De syntaxis heeft twee varianten: 1. woord insourcen ▪ Voorbeeld: insource:toolserver vindt artikelen. 2. bron:/RegExp/ ▪ RegExp is een reguliere uitdrukking. Het werkt echter alleen met een beperkte selectie tekens. Een variant zou zijn insource:/RegExp/i om hoofdletters en kleine letters te negeren (wat resulteert in een hogere serverbelasting). ▪ Om prestatieredenen is het aantal gelijktijdig verwerkte query's van dit type op de server beperkt. Voorbeeld: insource:/specifieke zoekterm/ vindt pagina's waar de sequentie uit de broncode karakter voor karakter overeenkomt. (Voorwaarde: er worden geen controletekens voor reguliere expressies opgenomen; bijvoorbeeld .*+?/()[]{}<>^) Meer bij insource De optie moet alleen gebruikt worden voor pagina's met "normale" inhoud, d.w.z. pagina's met het inhoudsmodel wikitext. Voor andere pagina's, bijvoorbeeld als ze alleen computercode bevatten zoals Lua, CSS of JavaScript, moet je direct zoeken.
intitle: opgenomen in de paginatitel
Terwijl het zoekpatroon wordt toegepast op zowel de weergegeven tekst als de paginatitel, geeft intitle: een zoekuitdrukking op die alleen gerelateerd is aan de paginatitel. Dit zou automatisch het begin van elk zoekwoord gebruiken (in de herfst van 2014 wordt dit [nog] niet ondersteund en zijn volledige woorden vereist). De syntaxis is: 1. intitel woord 2. intitle: "Woordgroep ▪ Bijvoorbeeld: intitle: "Huisdefinitie" vindt overeenkomstige artikelen. 3. intitle:/RegExp/ vindt het volgende met behulp van reguliere expressies (vergelijkbaar met insource ) (sinds begin april 2018) Voorbeeld: intitle:/.*\/.*/ vindt artikelen waarvan de naam een schuine streep bevat. Een ander hulpmiddel dat ook rekening kan houden met het einde van paginanamen en delen van paginanamen is listpages
linksto: Gekoppeld aan
Deze optie vindt pagina's die linken naar een specifieke doelpagina. Dit geeft je meer opties voor "links naar deze pagina" - d.w.z. alleen degenen die trefwoorden bevatten of in categorieën staan. De syntaxis is: linknaar: "sitenaam ▪ e paginanaam moet wordeningeslotenals deze spaties bevat. it kan worden vermeden door spatieste vervangendoor underscores. Voorbeeld: Help:linksto:Help:Zoekincategorie:Help:Speciale pagina vindt overeenkomstige gelinkte hulppagina's in de categorie:Help:Speciale pagina lokaal: zoekactie beperken tot thuiswiki Deze optie beperkt het zoeken tot de home wiki (hier: de.wikipedia.org). Nuttig, bijvoorbeeld, b i j het zoekennaarlokaalbeschikbarebestanden(metuitzonderingvanhitsvanWikimedia Commons). De syntaxis is:
lokaal:zoekterm
In combinatie met een namespace prefix, beperking tot bestanden:
bestand:lokaal:zoekterm
soortgelijk: soortgelijk aan andere pagina's
moreelike:Artikel A Artikel B vindt artikelen waarvan de inhoud het meest lijkt op de opgegeven pagina's[5].
neartitle: / nearcoord: Geo-Search
Items met geografische coördinaten in een specifiek gebied kunnen hier worden gevonden. De syntaxis is: neartitel: "Artikel ▪ Voorbeeld: neartitle: "Bad Birnbach" vindt pagina's in de buurt van Bad Birnbach Er kan een zoekradius worden opgegeven: neartitle: "Zoekradius,Artikel". Voorbeeld: neartitle: "5km,Bad Birnbach" vindt pagina's binnen een straal van 5 km rond Bad Birnbach Decimale coördinaten kunnen gespecificeerd worden als alternatief voor een artikel: nabijgelegencoördinaten:lengtegraad,breedtegraad ▪ Voorbeeld: nearcoord:48.4512,13.0833 vindt pagina's op 48.4512° N13.0833° E nabijgelegencoord:zoekradius,lengtegraad,breedtegraad ▪ Voorbeeld: nearcoord:5km,48.4512,13.0833 vindt pagina's binnen een straal van 5 km rond 48,4512° N 13,0833° O Twee varianten die een iets grotere en flexibelere radius mogelijk maken zijn: boost-nearcoord ▪ boost-neartitel
pageid: identificatienummervandepagina
Pas alleen zoekcriteria toe op de opgegeven pagina-ID's. Dit wordt gebruikt met toolondersteuning in plaats van het zoeken naar pagina's. De resulterende pagina's zijn al bekend via hun ID. Het zou interessanter zijn om te zien of de andere gespecificeerde zoekcriteria nog steeds van toepassing zijn. Het volgende proces zou worden overwogen: 1. Een aantal treffers wordt bepaald op basis van zoekcriteria voor specifieke inhoud, categorieën en geïntegreerde sjablonen. 2. De identificatienummers van de pagina's zijn genoteerd. 3. Deze pagina's worden gewijzigd; mogelijk ook door een bot 4. Het kan even duren voordat de categorieën zijn bijgewerkt en de zoekboom is aangepast aan de wijzigingen. 5. De query wordt nu herhaald met de zoekcriteria voorafgegaan door pageid:. 6. In het ideale geval zijn er nu geen treffers meer. 7. Als dat het geval is, moeten de resterende treffers opnieuw worden bewerkt. Het is ook mogelijk om een privégroep te definiëren van bepaalde pagina's die niet kunnen worden afgebakend door categorieën of andere kenmerken. ▪ Het zoeken is erg efficiënt omdat alleen de specifieke pagina's die zijn opgegeven moeten worden doorzocht. De syntaxis is: pageid:SeitenID pageid:SeitenID1 pageID2 De optie wordt uitgesloten van de lengtecontrole; er is geen risico op prestatieproblemen met controles van alleen documentID. ▪ Beispiel: pageid:2552494|3723873|5632 Op dit moment kan het nodig zijn om all: vooraan toe te voegen om directe of indirecte specificaties via de URL-parameters op te heffen. Dit zorgt ervoor dat alle namespaces worden meegenomen en niet opnieuw worden uitgefilterd, ook al zijn de namespaces en pagina's al duidelijk en volledig geïdentificeerd door de pagina-ID's.[6] Omgekeerd werkt dit als een EN- bewerking: pas de zoekopdracht toe op de pagina's die zowel de gespecificeerde pagina-ID hebben als op dat moment zijn toegewezen aan de beperkende namespaces.
prefereer-recent: geef de voorkeur aan recente wijzigingen
Deze optie waardeert recent gewijzigde pagina's anders (hoger) in de trefferlijst. De syntaxis is: prefer-recent:Halfwaardetijd ▪ Het tijdsaandeel in de puntentelling is standaard ingesteld op 0,6. Het moet een getal zijn tussen 0 en 1; met een punt als decimaal scheidingsteken. Een verhoging geeft de voorkeur aan nieuwe artikelen boven tekstuele consistentie. De halfwaardetijd wordt geteld in dagen en vooraf ingesteld op 160. Decimale getallen met een punt als decimaal scheidingsteken zijn mogelijk. Zeer kleine waarden zijn gunstig voor zeer recente veranderingen; .0001 (ongeveer 8,64 seconden) levert goede resultaten op. Het is ook mogelijk om de sorteervolgorde te bepalen met geavanceerd zoeken.
prefix: Filter voor paginanamen
Deze optie kan gebruikt worden om het zoeken te beperken tot specifieke paginanamen en in het bijzonder een naamruimte kan worden beperkt. De syntaxis is:
prefix:Begin van naam De optie moet aan het einde van de hele zoekuitdrukking s t a a n ; aanhalingstekens voor groeperen zijn niet nodig. ▪ Voorbeeld: -intitle:Bewerkingsmelding prefix:Help:Pagina vindt hulppagina's waarvan de naam begint met "Pagina" maar die geen bewerkingsmeldingen zijn. Alle aliassen en schrijfwijzen van een naamruimte zijn ook legitiem.
subpaginaof: filter voor subpagina's
Zoek alleen in de subpagina's van een pagina gespecificeerd door de parameter. Is ook grotendeels toegankelijk via prefix:; dit werkt ook in namespaces waarin de eigenlijke subpaginatechnologie niet actief is.