Help:Zoeken

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

WERK IN UITVOERING

Er zijn verschillende manieren waarop er gezocht kan worden in de Theaterencyclopedie. Vanaf de hoofdpagina van de theaterencyclopedie kunt u direct naar een aantal onderwerpen klikken. Bent u op zoek naar een persoon, voorstelling of theater dan kunt u wellicht datgene dat u zoekt via deze menu’s vinden. Met een paar klikken kunt u bijvoorbeeld een lijst van alle acteurs, cabaratiers, voorstellingen van dans & toneel en alle theaters in Amsterdam & Maastricht vinden. Daarnaast zijn er nog thema's die speciale aandacht schenken aan bijvoorbeeld theaterprijzen en columns.

Mocht u echter op deze manier niet datgene vinden waarnaar u op zoek bent, dan kunt u ook binnen de Theaterencyclopedie zelf op zoek gaan. De TheaterEncyclopedie maakt onderscheid tussen verschillende manieren van zoeken:


Eenvoudig Zoeken

Via de menubalk bovenin het beeldscherm is dit zoekscherm bereikbaar.

Zoekscherm eenvoudig


En via de zoekbutton:

Zoekbutton
Uitleg Eenvoudig Zoeken

 • Begin met typen van uw zoektekst
 • Bekijk de suggesties
 • Kies de juiste suggestie, of typ een alternatief zoekwoord

Of:

 • Typ de volledige naam of titel
 • Druk op enter als deze is gevonden
 • Als deze niet is gevonden, druk op 'enter' om de pagina aan te maken

Tips

 • Voor de naam van een persoon, voorstelling, theater in die je zoekt.
 • De zoekfunctie is gevoelig voor hoofdletter en kleine letters. Zoekt u bijvoorbeeld Wim Sonneveld, kijkt u hieronder naar de verschillen in suggesties die verschijnen:

Wim S

Wim s

 • U kunt zowel zoeken op voornaam als op achternaam. Soms bent u ervan overtuigd dat een bepaalde schrijfwijze de juiste is, maar u krijgt niet de gewenste suggesties. Bijvoorbeeld u bent op zoek naar Christina Deutekom:
  • Zowel Christina D, als Christine D leveren niet de gewenste resultaten op.
  • U kunt nu proberen om op achternaam te zoeken: Deute* en vervolgens op enter te drukken. Hierna komt u in een lijst met zoekresultaten terecht die een overeenkomst met het gezochte onderwerp hebben. Nu blijkt dat het niet Christina de juiste voornaam is maar Cristina.
De Theaterencyclopedie heeft een zoekmogelijkheid ontwikkeld waarmee met behulp van wildcards * en ? personen en titels gezocht kunnen worden.
Gerichte geavanceerde zoekopdrachten met behulp van formulieren
Zoekbutton

Zoeken in Categorieën en lijsten

Zoeken in Categorieën en lijsten is mogelijk via de zoekbutton die te vinden is op onderstaande pagina's:

Via de indexen (categorale overzichten, lijsten en tabellen) krijgt u een goed overzicht van alle beschikbare informatie. Begin bijvoorbeeld bij de hoofd categorie-indexen:

Tip: Lijsten kunt u ook zelf samenstellen via Geavanceerd zoeken en samengestelde geavanceerde zoekopdrachten.

Geavanceerd Zoeken

De TheaterEncyclopedie biedt extra geavanceerde zoekmogelijkheden. Hiermee kun je overzichten in de vorm van lijsten en tabellen maken:

ZoekenGeavanceerd01.PNG
1 2
 • Voorbeeld 1: probeer eens: Beroep en Acteur als zoekopdracht,
 • Voorbeeld 2: Kies Onderwerp is Moderne dans als selectie.

Tip: Bekijk ook eens het overzicht van Eigenschappen, waarop je kunt zoeken.

IdP (overleg) 13 jun 2018 09:40 (CEST) Als ik deze lijst met eigenschappen doorneem zou ik nog steeds niet weten welke waarde ik erbij moet invullen. Wellicht hier nog meer voorbeelden geven zodat dit duidelijker wordt. Of zijn niet alle eigenschappen geschikt om op deze manier te gebruiken?

Voorbeelden van Eigenschappen

 • Afbeelding
 • Beroep
 • Categorie
 • Discipline
 • Geboortedatum
 • Geboorteplaats

Samengestelde geavanceerde zoekopdrachten

Door middel van samengestelde zoekvragen kunt u overzichten maken van gegevens in de TheaterEncyclopedie. De presentatievorm is meestal een tabel of lijst, maar het kan bijvoorbeeld ook als grafiek, fotogalerij of op een geografische kaart!

Zo kan u bijvoorbeeld van alle producties van de producent “De Nieuw Amsterdam” de informatie over de discipline, het seizoen en het affiche zoeken, met deze resultaten.

Op deze pagina maak je samengestelde Geavanceerde vragen en zoekopdrachten - en hier vind je hulp bij geavanceerde samengestelde zoekopdrachten

Gerichte geavanceerde zoekopdrachten met behulp van formulieren

IdP (overleg) 13 jun 2018 10:00 (CEST) Het verschil tussen beroep en discipline begrijp ik in de theaterencyclopedie niet helemaal. Acteur is zowel een beroep als een discipline.

(overleg) 4 jul 2018 13:32 (CEST) Het veld discipline bij het zoeken via het formulier Productie Vinden moet verplicht ingevuld worden; misschien kan aangegeven worden dat er gekozen moet worden tussen de disciplines Toneel, Muziektheater, Dans, Mime, Poppenspel, Amusementsvorm Tuja van den Berg