Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Tussenbroek.jpg


Anna Maria Johanna Roland Holst: portret van Harry van Tussenbroek.

NaamHarry van Tussenbroek
Volledige naamHenry Gerald (Harry) van Tussenbroek
Geboortedatum12 september 1879
Geboorteplaats Leiden
Overlijdensdatum6 april 1963
Overlijdensplaats Den Haag
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
Externe databases:
RKD

Van Tussenbroek woonde vanaf 1925 in Amsterdam, waar hij leraar aan de Toneelschool was. Hij maakte ook toneelkostuums. Sinds 1920 maakte hij poppen en marionetten met een "bijzonder persoonlijke suggestieve sfeer", die hij samenstelde van allerlei (rest)materialen. In 1937 nam hij met zijn poppen deel aan de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs en won een 'diplôme d'honneur'. Hij exposeerde verder bij onder andere Arti et Amicitiae (1934), het Centraal Museum (1951)[4] en het Stedelijk Museum Amsterdam (1952). Hoewel hij geregeld zijn poppen en de werking van de marionetten demonstreerde, was hij meer poppenmaker dan poppenspeler.

In maart 1963 werd een comité gevormd dat zich wilde inzetten voor het behoud van Van Tussenbroeks werk en ter gelegenheid van diens 84e verjaardag later dat jaar een tentoonstelling organiseren bij de Rijksacademie. Van Tussenbroek had nooit een van zijn poppen verkocht en wilde wel meewerken aan een permanente tentoonstelling, bij voorkeur in Amsterdam. De poppenmaker overleed echter kort daarop, waarna bleek dat hij testamentair had bepaald dat zijn werk moest worden vernietigd. Er werd conservatoir beslag gelegd en er ontstond een juridische strijd. Diverse kunstenaars, onder wie Godfried Bomans, Mari Andriessen, Kees Verwey en Simon Carmiggelt, deden een beroep op de ministers van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en Justitie voor behoud van de collectie. In oktober 1963 werd het beslag echter door de rechtbank opgeheven, waarna de 200 poppen door de executeur testamentair zijn vernietigd.

De Filosoof, één van de weinige poppen die er van Van Tussenbroek nog is. Collectie TIN.


Harry van Tussenbroek heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Harry van Tussenbroek heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Harry van Tussenbroek heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Antigone Kostuums Gelegenheidscombinaties 1926/1927 20 april 1927


Harry van Tussenbroek (1879 – 1963) was een Nederlands docent en poppenmaker.

Bronnen