Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Groene Engel, Oss

Unknown.png

NaamGroene Engel
Opgericht1999
PlaatsOss
TypeTheaterzaal
Theaterzalen2

Informatie

Cultuurpodium Groene Engel is gevestigd in een pand dat dateert uit 1912. Het is gebouwd in Art.-Deco stijl en was aanvankelijk het hoofdkantoor van de margarinefabriek Solo waarvan Anton Jurgens eigenaar was. In 1929 ging Jurgens samen met concurrent Van den Bergh onder de naam Unilever, met als vestiging: Rotterdam. Daarna opende Philips in het pand in Oss een kantoor en kwam in een deel van het gebouw ook het Waterschap.

Tijdens de tweede Wereldoorlog werd het een verblijfplaats voor Duitse soldaten en een distributiekantoor voor voedselbonnen etc. In 1979 verliet Philips het pand en kwamen er o.a. een speel-o-theek, het Internationaal Vrouwencentrum, de Volksuniversiteit en de Vrije Academie in. In 1999 werd de Groene Engel een cultuurpodium. In de volksmond werd van begin af het kantoor van de margarinefabriek de Groene Engel genoemd. Hoewel niets vast staat van het ontstaan van die naam, is het aannemelijk dat deze is ontstaan door een botanische tuin die mevrouw Jurgens onderhield en Groene Engel werd genoemd.

De Groene Engel heeft twee zalen. De grote heeft een capaciteit van 570 plaatsen. De vlakke speelvloer is 12 meter breed en 9 meter diep. De hoogte 7,3 meter. De kleine kleine zaal heeft 250 plaatsen. Op het programma staat voornamelijk cabaret, film, (kinder-) toneel en muziek.

Bron

  • Groene Engel