Folklore

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder dit begrip valt alles wat het volk creëert of heeft gecreëerd als gezamenlijke activiteit en waarin zijn leven, zijn levensbeschouwing, levensgevoel en idealen worden weerspiegeld.

Bij folklore gaat het om dingen die betekenis hebben in het alledaagse bestaan, zoals poëzie, overleveringen, liederen, verhalen, sprookjes, sagen en epische vertellingen, dansvormen, alsook bepaalde vormen van beeldende kunst, van decoratieve toegepaste kunst en van architectuur. Diverse niet-kerkelijke tradities, rituelen en bijvoorbeeld oude recepten, worden ook tot de folklore gerekend.

Folklore is in principe niet statische of onveranderlijk, maar oudere folklore uitingen worden vaak geconserveerd en als traditioneel volksgebruik uit het verleden gepresenteerd. In deze zin kan men ook spreken van tradities, die ook statische lijken, maar in de praktijk voortdurend veranderen of worden vernieuwd. (Denk aan de zwarte pieten – discussie in 2014).

In de podiumkunsten komt men vrijwel alle soorten theateruitingen tegen die als folklore kunnen worden gepresenteerd. De opzet kan dan zijn om zo authentiek mogelijk, dans, zang, muziek, spel of een andere uiting uit de folklore en tradities van een bepaald volk en uit een bepaalde periode als voorstelling te presenteren. In veel gevallen echter vormt de folklore een inspiratiebron voor een meer eigentijdse voorstelling en of een grote show, die immers vaak tot in perfectie door professionele en goed geschoolde podiumkunstenaars worden gegeven.

Bronnen

Categorie:Folklore