Festival 5D
Naam | Festival 5D |
---|---|
Latere naam | 5D |
Opgericht | 2011 |
Website |
Informatie
Festival 5D is een festival dat is ontstaan uit de intentie een groot theaterfestival te organiseren dat ook goed toegankelijk is voor jongeren en kinderen met een handicap; dit ter gelegenheid van het 60 jarige bestaan van de Stichting voor het Gehandicapte Kind. Het geslaagde evenement deed besluiten er een vervolg aan te geven onder deze naam. Zie verder de informatie op de website van het festival.
Een inclusieve samenleving verwelkomt verscheidenheid, respecteert verschillen en is er trots op dat alle mensen bij de samenleving betrokken zijn.
Stichting Festival 5D wil graag het gedachtegoed van een inclusieve samenleving verspreiden door inclusieve culturele activiteiten te ontwikkelen. Hieronder vallen het jaarlijkse 'Festival 5D | vrijplaats voor de zintuigen' en eigen (theater)producties die worden ontwikkeld op de Festival Academie van 5D. Daarnaast ontwikkelt de stichting nieuwe diensten/producten die stimuleren dat IEDEREEN mee kan doen aan culturele activiteiten.
Het festival zelf, Festival 5D, focust zich niet alleen op muziek of theater, maar op het beleven van alle vijf de zintuigen. Het festivalterrein is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen met een beperking. Wij willen mensen bij elkaar brengen en ze samen laten genieten van kunst en cultuur.
Voorstellingen
Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
Makers 2014
- Klemens Patijn voor het onderdeel ZIEN
- Henk Zwart voor het onderdeel RUIKEN
- Kunstenaarscollectief Waterlanders voor het onderdeel HOREN
- Lennie Visser voor het onderdeel VOELEN
- Marte Boneschansker en Vincent Brons voor het onderdeel PROEVEN
Theaterpaviljoens 2014
Festival 5D is in 2014 anders dan voorgaande jaren. We zijn meer dan ooit op de vijf zintuigen gefocust. Theater, muziek, een hapje en een drankje en zelf meedoen zijn gebundeld in vijf grote voorstellingen. Geen draaimolen of bellen blazen maar vijf theatervoorstellingen in vijf bijzondere paviljoens, één voor elk zintuig. De volgende theatermakers nemen een paviljoen onder hun hoede: Henk Zwart (Ruiken), Waterlanders (Horen), Klemens Patijn (Zien), Lennie Visser (Voelen) en Vincent Brons/Marte Boneschansker (Proeven). U kunt zelf kiezen welke voorstellingen u wilt zien. De voorstellingen duren tussen de 30 en 45 minuten en er is een korte pauze tussen de voorstellingen waarin u kaartjes kunt kopen voor een volgende voorstelling of u kunt met een hapje en drankje ontspannen in de centrale tent. Er is nog meer veranderd: we zitten nog wel op de NDSM werf maar op een andere plek dan u van ons gewend bent: niet aan de oostkant maar aan de westkant. Onze vlaggen wijzen u de weg!
Niet alles is anders dit jaar: de (rolstoel)toegankelijke uitkijktoren die we al jaren hebben en uitzicht biedt over het IJ staat er weer. Wat ook niet is veranderd, is dat u van harte welkom bent. Kom dus zaterdag 28 of zondag 29 juni naar Festival 5D!
Paviljoen ZIEN (Klemens Patijn)
Paviljoen Zien grijpt terug naar de begin jaren van de bioscoop toen een avondje film nog plaatsvond in reizende filmtheaters. Bij Paviljoen ZIEN treedt u de wereld van de "stomme" film binnen, nog sterker: de wereld van de "stomme "film komt tot leven. Dit alles tegen de achtergrond van een echte "whodunnit": een lijk, een inspecteur, een verdachte, een onbetrouwbare directeur. Wie heeft de moord gepleegd en waarom?
Kom naar Paviljoen ZIEN en beleef het mee!
Paviljoen RUIKEN (Henk Zwart)
We hebben allemaal een neus, maar wat doen we er precies mee ? Bij het Paviljoen RUIKEN moet je door een neusgat naar binnen! Ruiken, hoe gaat dat eigenlijk, wat gebeurt er? Wat ruikt lekker en wat stinkt ? En is dat voor iedereen hetzelfde ? Hoe komt het dat geur en herinnering zo sterk met elkaar verbonden zijn en is het waar dat je gevaar kunt ruiken ?
In de WAT IS JOU IDEALE GEUR- fabriek van 5D kom je er achter!
Paviljoen HOREN (Waterlanders)
Paviljoen horen speelt in een bijzondere arena: een oorschelp van strobalen waarbinnen een stille ruimte is gecreëerd. Die arena is een muzikale lust voor het oor. Geluid krijgt een heel andere betekenis als je visuele vermogens zijn uitgeschakeld.
Samen met spelers van 5D maakt het publiek een klankconcert om van te smullen.
Paviljoen VOELEN (Lennie Visser)
Voelen is ervaren. Voelen is je handen en voeten gebruiken om te tasten en te ervaren. Het publiek gaat op blote voeten tussen zandmuren door, waar aardmannetjes uit zandsculpturen tot leven komen. Je ontmoet de aardmannetjes en zij ontmoeten elkaar.
Acrobatische, poëtische en verrassende taferelen volgen.
Paviljoen PROEVEN (Vincent Brons en Marte Boneschansker)
In Paviljoen PROEVEN speelt SOELAAS over hoe smaak revoluties in gang kan zetten. Bij Proeven wordt live gekookt en de troostende kracht van smaak en samen proeven wordt gedeeld met het publiek. In vier hoofdstukken – Zout, Zuur, Zoet en Bitter – komen vier revoluties aan bod. Vier jonge spelers nemen het publiek mee in hun eigen revolutie, die veroorzaakt is door proeven of juist door niet mogen proeven. De Franse Revolutie is begonnen is door een opmerking van Marie Antoinette, die zei dat het hongerige gepeupel maar cake moest gaan eten als ze geen brood hadden. Eten (of niet eten) en proeven kan veel teweeg brengen!
Bronnen