De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Doelenzaal, Gorinchem

Unknown.png

NaamDe Doelenzaal, Gorinchem
PlaatsGorinchem
TypeTheaterzaal


Hotel met Schouwburg

In 1844 werd in opdracht van het Genootschap Verenigde Confrérieën van Sint-Joris en Sint-Christoffel aan de Molenstraat 32 in Gorinchem een hotel met woonhuis, schouwburg en koffiekamer gebouwd naar ontwerp van architect D. Loeven.

De opening was op 27 augustus 1844 met 'Feestcantate' geschreven door de burgemeester A. Boxman, op muziek gezet door G.Mordach: fragment uit de vijfde symfonie van L. von Beethoven, 'Fragment Caprice' voor viool van H. Vieuxtemps en ouverture 'Der Ahnenschatz' van C.G. Reissiger.

Er was een lijsttoneel, waarvan de maten onbekend zijn. De zaal bood plaats aan 300 bezoekers. Er werd voornamelijk toneel en muziek gebracht.

In 1874 werd in de tuin een muziektent gebouwd en in 1916 werd de zaal aangepast voor filmvoorstellingen (Bioscoop Royal). Met de komst van De Nieuwe Doelen in 1961 werd het theater gesloten.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007