De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Dierentuin 363691.jpg


De Dierentuin, ca. 1930. Fotograaf onbekend.

NaamDe Dierentuin, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheaterzaal


Groot theater in Dierentuin

In opdracht van de gemeente werd in 1892/1893, naar ontwerp van architect H. Westra jr., aan de Benoordenhoutseweg 4 in Den Haag een toneel- en concertzaal gebouwd daar waar ook de Haagse Dierentuin was. Drie uivormige koepels markeerde het gebouw.

De opening was op 14 november 1893 met een concert door de Koninklijke Militaire Kapel.

De theaterzaal van De Dierentuin, ca. 1905. Fotograaf onbekend.
De zaal, waarin voornamelijk concerten, variété en revues werden gebracht, bood plaats aan 1400 bezoekers en had een balkon (gaanderij). Er was een lijsttoneel waarvan de maten niet meer te achterhalen zijn.

Het interieur had een 'Moors' aanzien. De akoestiek moet fabelachtig zijn geweest.

De Haagse Dierentuin, geopend in 1861, was een initiatief van het Koninklijk Zoölogisch Botanisch Genootschap. Later werd daar een concertzaal bijgebouwd, op aanvraag van het genootschap en gefinancierd door de gemeente. Gedurende de Tweede Wereldoorlog lag de Dierentuin in het zogenaamde "Sperrgebiet", dat alleen voor Duitsers toegankelijk was. De gebouwen werden in gebruik genomen als kazernes en hospitaal. Grote delen van de tuin gingen verloren toen de Duitsers hun Atlantikwall dwars door Den Haag bouwden, het theater bleef echter behouden.

Na de oorlog heeft men tevergeefs geprobeerd de Dierentuin nieuw leven in te blazen. Maar in 1950 kocht het rijk de tuin met de gebouwen om plaats te kunnen maken voor het nieuwe provinciehuis. Acties van het comité Behoud Haagse Dierentuin mochten niet baten. Om onnaspeurbare redenen bleef de berenkuil, met beren, nog een tijd lang bestaan en trok veel bekijks. Het theater was aanvankelijk een beter lot beschoren maar werd in 1968 ook afgebroken.

Premieres

Zie Category:Premieres De Dierentuin, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007