De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamCultureel Centrum van Beresteyn, Veendam
PlaatsVeendam
TypeTheaterzaal
Bouwjaar2002, 2003
Openingsdatum1 oktober 2004
 Website


Theater in de veenkolonie

In 2002-2003 werd aan het Museumplein 5/A in Veendam in opdracht van de gemeente en naar ontwerp van Bureau Noordeloos het Cultureel Centrum van Beresteyn gebouwd. Genoemd naar een voormalige burgemeester van Veendam. Als theater werd het op 1 oktober 2004 geopend met manifestaties, gedurende tien dagen, door voornamelijk amateurs.

De zaal biedt plaats aan 350 bezoekers. Door de verrijdbare tribune kan de zaal ook geschikt worden gemaakt voor voorstellingen en manifestaties waarvoor een andere opstelling gewenst is. De zijwand die de theaterzaal scheidt van de grote foyer is demontabel waardoor er zelfs ruimte kan komen voor 500 personen. Het lijsttoneel heeft als opening een breedte van 12 meter en een hoogte van 6,65 meter hoog. Het toneel zelf is 12,20 meter breed, 10,80 meter diep en 7,66 meter hoog. Er wordt breed geprogrammeerd voor zo ver de accommodatie dat mogelijk maakt..

Het centrum is tegen het Veenkoloniaal Museum aangebouwd. Het kent zowel letterlijk als figuurlijk geen drempels. Naast het theater huisvest het een bibliotheek, een muziek-, dans-, en theaterschool, een filmhuis, de kunstuitleen, kantoren van de VVV en de ANWB. Verder is er een Grand café.

Website

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Cultureel Centrum van Beresteyn, Veendam