De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamCultureel Centrum Het Klooster, Nuenen
PlaatsNuenen
TypeTheaterzaal
ArchitectINBO Architecten Eindhoven
Verbouwd in1997
 Website


Informatie

Het Klooster is meer dan alleen een mooi theater in het centrum van Nuenen. Het is ook een multifunctionele locatie, uniek door haar inrichting en mogelijkheden. Bij binnenkomst zult u onder de indruk zijn van de oude elementen van de Kloostermuren, de moderne, strakke vormgeving van meubilair en industriële elementen.

Geschiedenis

Gebouwd als: Nonnenklooster, 1886

Verbouwd: 1997 tot theater, door INBO Architecten Eindhoven

Het Cultureel Centrum Het Klooster is gevestigd in het voormalige Elisabethgesticht dat stamt uit 1886. Het was een nonnenklooster waar zieken werden verzorgd.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw vertrokken de nonnen en stond het gebouw lange tijd leeg. Na een ingrijpende verbouwing in 1997, door inbo architecten bna – Eindhoven, kreeg het zijn huidige functie. Naast een theater zijn er tal van culturele instellingen in gevestigd. De gemeenteraad vergadert er in de voormalige kapel.

Het vlakke vloertheater (speelvlak 72 m2) brengt vooral cabaret, muziek en kleinschalig toneel- en muziektheater en heeft plaats voor 273 bezoekers.

Website

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007