Herinneringen

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Columns)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Theaterencyclopedie omvat, naast informatie over tienduizenden personen, producties en locaties, ook een aantal pagina's met herinneringen die afkomstig zijn uit het theaterveld. Op de website zijn onder andere columns geplaatst van Jacques Klöters en Stans Lutz, en halen oud-medewerkers van Het Nationale Ballet herinneringen op aan de tijd dat ze daar werkzaam waren.

Deze pagina biedt een overzicht van alle herinneringen die er op de Theaterencyclopedie te vinden zijn.

  • Columns van Jacques Klöters (cabarethistoricus, programmamaker, presentator en oud-medewerker van Theater Instituut Nederland), waarin hij zijn herinneringen deelt over theaterpersoonlijkheden, voorstellingen en andere gebeurtenissen uit de Nederlandse theatergeschiedenis.
  • Columns van Stans Lutz (theatervormgever, illustrator en schrijver), die ze schreef op haar eigen blog en waarin ze terugblikt op haar ervaringen als theatervormgever. Op de Theaterencyclopedie is een aantal van haar columns terug te lezen.
  • Herinneringen van Jaap Nieuwenhuis, waarin de beeldend kunstenaar en illustrator schrijft over zijn kortstondige loopbaan in het theater als kostuum- en decorontwerper.
  • Herinneringen van oud-medewerkers Het Nationale Ballet, waarin Dhian Siang Lie (oud-danser en 20 jaar medewerker in de organisatie bij Het Nationale Ballet, en tevens vrijwilliger bij de Theaterencyclopedie) ter ere van het 50-jarig jubileum van het gezelschap in 2011 herinneringen ophaalt met oud-collega's. Deze bijdragen zijn gebundeld en geordend terug te vinden op de betreffende pagina.
  • Interviews met Ati Tromp Meesters - de Bruyn Kops, waarin ze terugblikt op haar jeugd in Bandoeng, haar komst naar Nederland, haar tijd bij het ABC Cabaret en de oprichting van haar eigen dansschool. Interview door Joke Rebel.
  • Object van de week en Object van de maand, waarin oud-medewerker van Theater Instituut Nederland Bianca de Waal wekelijks/maandelijks een object uit de Theatercollectie uitlichtte (2012-2014).
  • Shaffy Theater: De verhalen, waarin verschillende mensen die het Shaffy Theater persoonlijk hebben meegemaakt, terugblikken op het "veelzijdige theater waar alles kan".
  • Tussen de bedrijven door; een maandelijkse column die Jan Barend van Barneveld (oud-medewerker van Theater Instituut Nederland) in 2012 schreef voor de Theaterencyclopedie. Hij schrijft hierin vanuit de actualiteit over theater en illustreert dit met voorbeelden uit de Theatercollectie van het TIN.
  • Uitleg Bob Logger over de videoregistraties van het Publiektheater, waarin hij ingaat op hoe de eerste videoregistraties tot stand kwamen.