De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Ballroom dancing

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ballroomdansen (Ballroom) of standaarddansen is de verzamelterm voor een bepaalde stroming van de stijldansen die allen gedanst worden volgens dezelfde stijl. In het Engels wordt met de term ballroom dances alle stijldansen aangeduid. In het Nederlands gebruikt men de term vaak niet op deze manier, maar duidt men met het woord hetzelfde aan als met de standaarddansen.

Onder het ruimere begrip stijldansen worden thans in Nederland als standaarddansen Engelse wals, tango, slow-foxtrot (of ook wel Slowfox genoemd) en de quickstep gerekend. Daarnaast vallen ook de Latijns-Amrikaanse dansen onder het begrip stijldansen; hiertoe behoren: chachacha, rumba, samba, paso doble en de jive.

Stijldansen wordt beoefend als recreatie-dansen, als amateur-sport en beroepsmatig. De soms virtuoze ontwikkeling van de dansport en de professionele Ballroom dansers, heeft er toe geleid dat de wedstrijden en uitvoeringen soms ook als theateramusement gezien worden. Zo zijn er diverse specifieke ballroom- theatershows ontwikkeld, al of niet in combinatie met andere dansdiciplines.

Theater en Dans

Een overzicht van voorstellingen met gebruikmaking van het dansidioom uit de Ballroom dancing.