De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Arcade, Schiedam

Unknown.png

NaamArcade, Schiedam
PlaatsSchiedam
TypeTheatergebouw


Geschiedenis Theater Arcade

Eind 18e eeuw werd aan de Lange Haven 71 in Schiedam een woonhuis gebouwd dat in 1905-1906 werd verbouwd tot theater naar ontwerp van architect C.P.W. Dessing. Opdrachtgever was de Rooms-katholieke Volksbond waar het theater naar werd vernoemd. De opening was op 26 augustus 1906 met een rede door deken Mobron. In 1951-1952 werd de grote zaal ingrijpend vernieuwd en werd het theater omgedoopt in Arcade.

Er waren 460 zitplaatsen. Het lijsttoneel had een opening van 8 meter breed en 3,5 meter hoog. Het toneel zelf was aanvankelijk 11 meter breed, 4,5 meter diep en 7.2 meter hoog, in 1952 werd de diepte 5 meter en de hoogte 6 meter. Er werden voornamelijk toneel, opera en concerten gebracht. Ca. 1993 werd het theater gesloten.

Het gebouw was in architectonisch opzicht bijzonder en kwam zelfs op de monumentenlijst. De Volksbond betrok het gebouw al in 1894 voor bijeenkomsten etc. Als er te veel toeschouwers waren werd uitgeweken naar de Zaal der Officierenveereniging, wat de reden was om tot de bouw van een grote zaal te komen die dus in 1906 gereedkwam. Het ontwerp bestond uit een ijzeren constructie met houten bekleding. In de tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het pand in beslag. Pas lang na de bevrijding kreeg de Volksbond het theater weer terug. In de loop van der jaren ging de functie echter stilaan teloor.

Bij de uiteindelijk sloop in 1993 werden muurschilderingen uit 1906 gevonden van decorschilder Evers uit Rotterdam. Ook werden delen van de oude ijzeren dakconstructie teruggevonden. Op de plek staat nu weer een fraai woonhuis.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007