Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAlbert van der Hoogte
Volledige naamAlbertus Gerhardus van der Hoogte
GeboortedatumAmsterdam, 2 december 1909
OverlijdensdatumVoorburg, 13 februari 1970
BeroepVoordrachtskunstenaar

Albert van der Hoogte, pseudoniem van Albertus Gerhardus van der Hoogte, was een Nederlands romanschrijver en voordrachtskunstenaar.

Van der Hoogte volgde zijn studie in Leiden, waar hij rechten, letteren en wijsbegeerte studeerde. Van Der Hoogte was na de Tweede Wereldoorlog officier van justitie en auditeur-militair in Nederlands-Indië (Bandoeng, Soerabaja.

Zijn ervaringen daar leverden stof voor twee koloniale romans. Na terugkeer uit Nederlands-Indië, werd Van Der Hoogte ambtenaar kunstzaken bij de gemeente Den Haag. Als ambtenaar en bestuurslid van het Haagsch Cultureel Centrum was hij betrokken bij onder meer de oprichting van het Nederlands Dans Theater en het Nederlands Letterkundig Museum. Voor zijn boek Het laatste uur, dat vertaald is in het Duits en het Frans, ontving Van Der Hoogte in 1956 de Vijverbergprijs, de latere F. Bordewijk-prijs.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Werken

  • Ballade van een luchtreis (1947)
  • Het laatste uur (1953)
  • Van pluche en plastic (1953)
  • Huis in de nacht (1956)
  • Ballade van de oude stad (1960)

Externe links

Bronnen