Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Aad Peters is een Nederlandse poppenspeler. Hij begon met het geven van theatervoorstellingen aan kinderen van prostituees. Vervolgens verzorgde hij wereldwijd voorstellingen voor kinderen en volwassenen in oorlogsgebieden. Vóór de val van het communisme in Oost-Europa was hij diverse keren in die regio. Ook speelde hij in Afrika, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. In Libanon gaf hij zes jaar lang voorstellingen aan beide kanten van het front, voor kinderen en volwassenen die door de Libanese Burgeroorlog waren getraumatiseerd.

Vanaf 1980 bedacht hij voor de Evangelische Omroep programma's als D'r kan nog meer bij,[1] Koning Kunstgebit, Bunkeren en De ark van Stekeltje, waarin hij karakters als de eigenwijze toekan Sir Geoffrey, Stekeltje en Spijkertje vorm gaf.

Hij is de personificatie van Bulletje, de stier die juryvoorzitter was bij Henny Huismans Mini-playbackshow.

In 2002 had hij het idee om voor het programma Bunkeren van de Evangelische Omroep tijdens het huwelijk van prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta een nep-Jorge Zorreguieta (de vader van Máxima, die om politieke redenen niet bij het huwelijk aanwezig mocht zijn) door Amsterdam te laten lopen. Dit plan bezorgde de doorgaans zeer Oranje-gezinde EO een onverwachte aanvaring met de Criminele Inlichtingendienst (CID).[2] Desondanks heeft Aad Peters een koninklijke onderscheiding gekregen, onder meer vanwege zijn vele voorstellingen voor mensen in oorlogsgebieden. Daarnaast bood hij in problemen geraakte buitenlandse kunstenaars de mogelijkheid om in Nederland weer tot rust te komen.

Samen met Elly Nieman (echtgenote van Rikkert Zuiderveld) nam hij in 2005 een luisterboek op met de titel Lois Rock. Vijf minuten bijbelverhalen. Het luisterboek voor kinderen bevat verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Peters kocht in 2010 de een houten replica van de Ark van Noach van zakenman Johan Huibers uit Schagen. Deze had de ark nagebouwd op een schaal van ongeveer één op twee. Peters reist rond met de ark met het doel om mensen bekend te maken met de verhalen uit de Bijbel.[3]

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en die hij heeft geregisseerd voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Externe link

Bronnen

Sjabloon:Bronnen  1. D'r kan nog meer bij (1980-1981) KinderTV.net
  2. EO: stunt nep-Zorreguieta. Utrechts Nieuwsblad, 5 februari 2002
  3. Kerst in de ark van Noach, Nederlands Dagblad, 20 december 2010