50 jaar Het Nationale Ballet - In memoriam Fred Schwab

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een pagina in de reeks: 50 jaar Het Nationale Ballet. Voor meer informatie, zie aldaar.

In memoriam Fred Schwab

Door: Dhian Siang Lie, 30 november 1990.

Onderstaande in memoriam werd gepubliceerd in het twee-wekelijks informatieblad van De Nederlandse Opera en de Technische Organisatie Muziektheater (TOM). Fred Schwab was in dienst van de TOM als hoofd van de Rekwisietendienst en de schrijver dezes lid van de directie van de TOM.


Nog geen uur geleden hoor ik in de wandelgangen dat Fred niet meer leeft. Hij was reeds lang ziek. Maar juist de laatste tijd leek het niet uitgesloten, dat we Fred toch weer in het theater zouden ontmoeten. En daarom kwam dit bericht als een schok.

Als ik aan Fred terugdenk, denk ik niet in de eerste plaats aan hem als hoofd van de Rekwisietendienst, niet eens als ballet-collega van vroeger, of als meester in zijn vak, maar als mens. Hij was een bijzonder mens. Een mens voor wie theater en kunst zijn leven waren en voor wie zijn leven kunst en theater was. Hij was oud genoeg om geleerd te kunnen hebben van het idealisme waarmee veel theaterkunstenaars uit de Tweede Wereldoorlog zijn gekomen. Hij is altijd jong genoeg gebleven om de huidige generaties voor te houden dat theater en kunst niet om zichzelf bestaan maar bijdragen tot een beter leven. Hij deed dat op de meest menselijke manier. Door zich het lot aan te trekken van hen, die nou juist zo'n moeite met dat leven hadden. Hij leerde ze dan om het leven te nemen zoals het is: theater dat alsmaar door gaat en waarvan voor elke acteur alleen de uiteindelijke afloop zeker is. De enige zekerheid die hij in dat leven bood, was zijn loyaliteit naar wie dan ook, zolang hem maar vertrouwen werd gegeven.

Jouw boodschap Fred heb ik begrepen (al heb ik je dat niet altijd duidelijk kunnen maken) en - ik weet zeker- velen met mij. Doordat we jouw idealisme en levensfilosofie in onze ervaringen meedragen, zul je in onze harten verder leven!


Door: Dhian Siang Lie

Terug naar 50 jaar Het Nationale Ballet