Johan Buziau

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Johan Buziau in een komische rol.jpg

Johan Buziau. Fotograaf onbekend.
NaamJohan Buziau
Volledige naamJohannes Franciscus Buziau
Geboren7 januari 1877
's-Gravenhage
Overleden3 februari 1958
Rijswijk
BeroepClown

Biografie

Johan Buziau (1877 - 1958) was een clown, komiek en revue-artiest. Hij kwam op zijn zesde jaar naar Amsterdam, waar hij werd opgevoed door zijn grootouders, omdat zijn vader (musicus) en moeder (zangeres) voor hun werk vaak op reis waren. Hij werd op zijn zeventiende geëngageerd door Charles de la Mar, bij wie hij enige tijd achter de schermen werkte en kwam via een baantje als ijsverkoper bij Circus Renz in de variété-wereld terecht. Hij zette een nummer in elkaar dat internationale belangstelling kreeg (zijn creatie professor Rikiri was in het buitenland een groot succes) en werd door Henri ter Hall gevraagd voor diens revues. Later werd Buziau één van de trekpleisters van de Bouwmeester Revue.

Toon Hermans zag Buziau in 1934 in Heerlen optreden, en was enorm van hem onder de indruk. De toen 17-jarige Toon besloot dat hij een artiest zoals Johan Buziau wilde worden. Bij zijn eerste optredens deed hij een Buziau-imitatie.

Zie ook wikipedia

In Rotterdam en Hengelo is een straat naar Buziau genoemd en in Beverwijk een laan.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Champagne!!! 365049.jpg Wat doe je in de kou! 365052.jpg

Affiches voor de Bouwmeester Revue met Johan Buziau als ster, naar ontwerp van A.J.A. Niesten. Links: 1937, Rechts: 1932.

In de collectie van Theater Instituut Nederland bevinden zich drie kostuums, 13 pruiken en 5 kartonnen neuzen van Johan Buziau.

Neuzen gedragen door Johan Buziau in verschillende revues 74170.jpg Een paar schoenen gedragen door Johan Buziau 74314.jpg

Links: De rood geverfde kartonnen fopneuzen van Johan Buziau. Rechts: Fopschoen van Johan Buziau.

Foto's

Johan Buziau in een revue 107294.jpg Portret van Johan Buziau 246531.jpg

Johan Buziau in verschillende revues. Fotograaf onbekend.

Portret van Johan Buziau als clown 246528.jpg Portret van Johan Buziau in een onbekende rol 246529.jpg

Links: Johan Buziau als clown. Rechts: Johan Buziau (waarschijnlijk) als professor Rikiri. Fotograaf onbekend.

Overig

Hij wordt gerekend tot de grootste clowns die ons land gekend heeft en werd voor zijn inbreng in het theater in 1935 geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Zijn 40 jarig jubileum vierde hij op 19-05-1935 in Theater Carré waarvoor een erecomité was opgericht met als voorzitter Willem Mengelberg. Hij was gehuwd met Greta Beekman en trouwde op 06-12-1916 met de revue-artieste Wilhelmina J.G.Hartemink.

Museum Rijswijk organiseerde in 2016 de tentoonstelling "Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest". Naast de tentoonstelling, met een publicatie, werd de speciale musical-revue BUZIAU opgevoerd, een theaterproductie over het leven van Johan Buziau met 125 medewerkers en exclusief opgevoerd van 18 t/m 23 oktober in de Rijswijkse Schouwburg.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners