Revue

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-sch00205.000-1&b=600 Feestdoek met Can-can danseressen door Jan Sluijters. Collectie TIN.

Informatie

Revue is een vorm van amusementstheater die aan het eind van de 19de eeuw in Frankrijk is ontstaan. Een revue bestaat uit een aaneenschakeling van liedjes, sketches en dans met een zeer losse verhaallijn en vaak groots opgezette decors en kostuums. In de oorspronkelijke revues kwamen allerlei actualiteiten aan bod en deze revues waren vaak satirisch van toon. Later lag de nadruk steeds meer op het spektakel. De eerste Nederlandse revue was Naar den Eiffeltoren (1889) van August Reyding. Enkele belangrijke revuegezelschappen aan het begin van de 20e eeuw waren het Eerste Nederlandse Revue Gezelschap van Henri ter Hall en de Bouwmeester Revue van Louis Bouwmeester jr. Andere bekende revues in de 20ste eeuw waren De Snip & Snap Revue en De André van Duin-revue. Met de opkomst van televisie als vorm van vermaak nam de populariteit van de revue in de tweede helft van de 20ste eeuw af.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-R1896-001-1&b=300

Affiche revue De Maandaghouders, Litho Johan Braakensiek, 1896. Collectie TIN.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die geregistreerd zijn in de Productiedatabase als: Revuevoorstellingen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners