Joep Dorren

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJoep Dorren
Geboren
De datum "1954, Merauke (Nieuw Guinea)" kon niet verwerkt worden.
1954, Merauke (Nieuw Guinea)
BeroepActeur

Biografie

Joep Dorren werd geboren te Merauke (Nieuw Guinea) in 1954. Hij doorliep het Gymnasium-A te Breda en studeerde vervolgens kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht van 1972 tot 1978.

In 1979 vertrok hij naar Parijs en studeerde daar tot 1983 aan de acteursopleiding van de Faculté de Théâtre de Vincennes. Daar kreeg hij les van acteurs uit de gezelschappen van Grotowski, het Living Theatre, La Comédie Française en het Théâtre du Soleil. Hij bezocht de ateliers van docenten van de vermaarde École Jacques Lecoq, en studeerde bij de Commedia dell’Arte maestro Carlo Boso van het Piccolo Teatro de Milano en bij de uitvinder van het interactief theater, de Braziliaan Augusto Boal. Van 1980 tot 1985 kreeg hij zijn stem- en zangopleiding bij het Roy Hart Theatre te Mallérargues (Frankrijk), Parijs en Amsterdam. In 1988 volgde hij een seminar en masterclasses bij John Cage in het Centrum voor Nieuwe Muziek te Middelburg.

Na zijn opleiding speelde Joep als acteur één of meerdere seizoenen bij vele (muziek)theatergezelschappen: o.a. Clowns Compagnìa te Perugia (Italië), Bruvvers Theatre Company te Newcastle (Engeland), Zinc Théâtre te Parijs/Béziers/Sète (Frankrijk), Wiedus, De Gebroeders Flint, John van de Rest Theater Producties, Theaterplatform, Amsteltoneel, De Citadel, Theater Hofplein, en Joop van den Ende Theaterproducties.

Het meest recent was hij te zien als Dick Bruna in de musical Nijntje van Senf Theaterproducties in een regie van Bruun Kuijt; deze musical toerde in 2012 en 2013 in Nederland en België.

Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs ontwikkelde hij de voorstelling Paolo de Zebratemmer, in opdracht van Zat Producties en de Provincie Drenthe; hij speelt de voorstelling regelmatig in 2012 en 2013.

Hij verleende zijn medewerking aan talloze televisieproducties, commercials, promotie- en instructiefilms en 2 speelfilms. Zo speelde Joep de hoofdrol in de bioscoopfilm Pipo en de p-p-Parelridder. In 2012 speelde hij in filmpjes t.b.v. een E-learning traject voor het Trimbos Instituut.

Als senioracteur verleent Joep regelmatig zijn medewerking aan praktijksimulaties en interactieve theatervoorstellingen in talloze communicatietrainingen en seminars: o.a. voor Cirque du Soleil Europe, Shell, AT Kearney, Microsoft, ABN-AMRO, Ministerie van Buitenlandse Zaken, en zeer, zeer vele anderen. Hij intervenieert in alle lagen van de organisaties.

Hij werkte van 1984 tot 2002 als componist en maker van geluidsbanden regelmatig voor de Franse theaterregisseur Gilbert Rouvière. Maakte als zodanig het geluidsdecor voor voorstellingen van Molière, Shakespeare, Marivaux, Nelson Rodrigues, Serge Valletti, Panizza, e.a.

Joep treedt nog steeds regelmatig alleen of met leden van het Duitse componistenensemble Wandelweiser op bij festivals in Duitsland en Italië, o.a. op de prestigieuze Donaueschinger Musiktage. Als spreker voert hij werken uit van componisten als Beuger, Cage, Frey, Pisaro.

In 2012 regisseerde hij de sopraan Irene Kurka en de contrabassist Eberhart Maldfeld in de muziektheatervoorstelling Das Innere des Äußeren. De voorstelling toerde in 2012 en 2013 langs verschillende Duitse theaters.

Joep werkt behalve in het Nederlands ook in het Frans, Duits en Engels.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen van acteur Joep Dorren zie: Alle voorstellingen van Joep Dorren

Voor een overzicht van de voorstellingen met muziek van Joep Dorren zie: Muziek Joep Dorren

Voor een overzicht van de voorstellingen met uitvoering muziek door Joep Dorren zie: Category:uitvoering muziek Joep Dorren

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners