Aline Markus

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAline Markus
Geboren3 mei 1916
Renkum
Overleden2 augustus 1999
Amsterdam
BeroepActeur

Biografie

Geboren: Markus, Aaltje Hendrika Jacoba

Op 14 augustus 1999 overleed Aline (Aaltje Hendrika Jacoba) Markus. Aline Markus werd op 3 mei 1916 in Renkum geboren. Na een opleiding aan de MULO haalde zij in 1936 haar diploma aan de toneelschool en debuteerde nog datzelfde jaar bij de Nederlandse Toneelgroep in Deventer. Later speelde ze onder meer bij Het Nederlands Toneel en bij het Gemeentelijk Theaterbedrijf. Na de geboorte van haar zoon in 1948 beperkte Markus haar toneelwerk drastisch. Ze stopte met het werken bij gezelschappen, maar bleef nog wel voordrachten doen. Zij was als lerares verbonden aan de Volksuniversiteit. Aline Markus werd 83 jaar.

Aline Markus was een dochter van de bekende kunstschilder Antoon Markus (1870-1955) en groeide op in Oosterbeek. Zij doorliep de MULO en de toneelschool, waar zij in 1936 haar diploma haalde en debuteerde in Deventer bij de Nederlandsche Tooneelgroep o.l.v. Rob Geraerds en J.B. Schalij. In 1947 werkte zij voor het laatst bij een toneelgezelschap, wel bleef zij actief op het terrein van de voordrachtskunst. Zij had o.m. een programma met Italiaanse verhalen en was ook lerares voordracht aan de Volksuniversiteit. Haar heldere stemgeluid leende zij vaak aan nasynchronisaties en hoorspelen en in enkele documentaires was zij de stem van prinses Juliana. Zij was sinds 1940 getrouwd met een rector van een lyceum en heeft na de geboorte van een zoon in 1948 haar werkzaamheden drastisch verminderd.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Aline Markus

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners