Adriaan Olree

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
NaamAdriaan Olree
Geboren29 april 1952
Maasland

Adriaan Olree (Amsterdam, 29 april 1952) is een Nederlands acteur.

Op televisie, in films en op het podium heeft hij enige indrukwekkende rollen vertolkt. Het bekendst is hij geworden met zijn rol van 'Gilles' in de comedyserie In de Vlaamsche pot. Andere grote rollen waren die van de goedaardige kapelaan de Goey in de bekende Nederlandse film Ciske de Rat en een daaraan tegengestelde rol: die van de meedogenloze en arrogante Gerard Ruysdael, leider van het misdaadsyndicaat 'Scylla' in de misdaadserie Unit 13. Ook heel voornaam was zijn rol van Gerard Wijbrands, de introverte echtgenoot van Hedwig in de film Van de koele meren des doods. Op het toneel was Olree veelvuldig werkzaam bij de toneelgroep Amsterdam. Eveneens heeft hij zijn medewerking verleend aan het bekende radioprogramma Het Bureau. Hier volgt een nagenoeg volledig overzicht:

Televisie

Film

Toneel

Radio

Externe links

Biografie

Adriaan Olree kwam in 1979 van de toneelacademie in Maastricht en debuteerde bij Globe. Hij werkte verder mee aan enkele filmprodukties en hoorspelen.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premièrevoorstellingen van Adriaan Olree voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, zie alle voorstellingen Adriaan Olree.

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners