Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Unknown.png

NaamStadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Eerdere naamDe Harmonie, Leeuwarden
PlaatsLeeuwarden
TypeTheatergebouw
ArchitectFrits van Dongen
Openingsdatum1995
 Website


Informatie

In de jaren 1991-1995 werd aan het Ruiterskwartier 4 in Leeuwarden in opdracht van de gemeente de Stadsschouwburg De Harmonie gebouwd, naar ontwerp van architect Frits van Dongen. De opening was op 20 januari 1995 met de Friese opera Rixt.

De schouwburg is de opvolger van de oude Harmonie die in 1991 werd gesloten en afgebroken.

Het theater heeft drie zalen:

  • Aegon zaal, met een balkon en orkestbak, heeft 996 plaatsen. Het lijsttoneel heeft een opening van 21,7 meter breed en 13,5 meter hoog. Het toneel zelf meet 38,5 meter breed, 23,60 meter diep en 21 meter hoog.
  • Rabozaal, met een balkon, heeft 458 plaatsen. Het lijsttoneel heeft een opening van 14 meter breed en 7 meter hoog. Het toneel zelf meet 26 meter breed, 11 meter diep en 18 meter hoog.
  • Kleine zaal, is een vlakke vloer theater met 312 plaatsen en een variabel speelvlak van 200 m2.

Er wordt breed geprogrammeerd.

De schouwburg staat vrij aan een plein. Architectonisch trekt het exterieur de aandacht door het vele glas waarmee is gewerkt en een in het oog springende roodgeschilderde plectrum boven de entree. Opvallend is ook de schuinlopende glazen westzijde.

Premieres

Zie Premieres Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007