Pieter Bouwman

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamPieter Bouwman
Geboren
De datum "Eindhoven" kon niet verwerkt worden.
[[Eindhoven|Eindhoven]]
Eindhoven
BeroepRegisseur, Cabaretier, Presentator

Biografie

Pieter Bouwman (Eindhoven, 1958) is een Nederlandse toneelregisseur, cabaretier en presentator.

Pieter Bouwman was begin jaren 90 een van de eerste leden van de Comedytrain. Nadat hij er achter kwam dat stand-upcomedy toch niet zijn roeping was, verrichtte hij in de jaren 90 vooral werk achter de schermen als regisseur van onder andere Hans Teeuwen, op de radio werd hij bekend met de sketches van de Mannen van de Radio en later ook met de spin-off Radio Bergeijk. Samen met Hans Teeuwen en cartoonist Gert-Jan van Leeuwen, beter bekend als Gummbah, speelde Bouwman in 2001 een reeks voorstellingen in het Betty Asfaltcomplex te Amsterdam. De voorstellingen worden bewerkt tot de televisieserie Poelmo, slaaf van het zuiden (voor meisjes die van dieren houden).

In 1999 was hij, ook samen met Hans Teeuwen, te zien in de film Jezus is een Palestijn van Lodewijk Krijns, waarin hij een sekteleider speelt. Op televisie presenteerde hij samen met George van Houts het culturele programma RAM voor de VPRO. Ook doet hij theaterwerk onder het pseudoniem Pater Biemann, waarbij hij tijdens het zappen voice-overs improviseert.

In 2006-2007 is hij regisseur van de voorstelling 'Burger' van cabaretier André Manuel en speelde hij met onder anderen George van Houts in de televisieversie van Radio Bergeijk bij de VPRO.

Eind mei 2007 vindt er een grote brand plaats in de woning van Bouwman, waarbij hij met ademhalingsmoeilijkheden wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als de politie een routineonderzoek doet in de woning, vindt zij vermeend kinderpornografisch materiaal. Bouwman ontkent het bestaan van de foto's niet, maar spreekt zelf van "foto's van blote meisjes", die hij onder invloed van alcohol en cocaïne heeft gedownload. Enkele dagen later wordt Bouwman opgenomen in een afkickkliniek.

Begin 2009 wordt de zaak geseponeerd.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Pieter Bouwman

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners