Hans Dorrestijn

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HansDorrestijn2016.JPG
NAAM: Hans Dorrestijn
ONDERSCHRIFT: Dutch writer Hans Dorrestijn in Dutch Literary Museum, Jan. 2016
GEBOREN: Ede 16 juni 1940
LAND: Nederland

Hans Dorrestijn is een Nederlands tekstschrijver, vertaler en cabaretier, met een typische zwartgallige stijl. Hij schrijft ook teksten en liedjes voor andere cabaretiers en voor de kinderserie Sesamstraat.

Biografie

Dorrestijn heeft als schrijver een uitgebreid oeuvre op zijn naam staan; variërend van kinderboeken tot gedichten voor volwassenen. Het jeugdboek De rooie vuurtoren of Vrijdag en de andere wilden (1987) thematiseerde de discriminatie in een Nederlandse schoolklas, wanneer een vaak gepeste jongen met rood haar naast een Surinaamse jongen wordt gezet. Gevaarlijke stroom (1992) situeerde hij op Aruba.

De autobiografie Finale kwijting, die verhaalt over de teloorgang van het huwelijk van een alcoholistische liedjesschrijver en zijn aan poetsdwang lijdende vrouw is vooralsnog het sluitstuk in een lange reeks. In het boek beschrijft Dorrestijn ook zijn verblijf in psychiatrisch ziekenhuis "Berg en Bosch". Het onderwerp "gekkenhuis" zal later tevens dienen als basis voor Dorrestijns meest succesvolle theaterprogramma tot nu toe: Het naakte bestaan.

Dorrestijn had in de theaters jarenlang soloprogramma's tot hij ging samenwerken met Frans Ehlhart. Rond de eeuwwisseling werd Ehlhart opgevolgd door Martin van Dijk.

In 2007 staakte Dorrestijn in Haaksbergen een optreden van zijn programma Ruïne omdat er om geen enkele grap werd gelachen. In datzelfde jaar brak Dorrestijn door naar een groot publiek middels zijn Vogelboek.

In Ruïnes kondigde Dorrestijn aan dat dit zijn laatste programma is. Ruïnes gaat ook vooral over de thema's dood en verval, in elk geval meer nog dan in zijn vorige programma's.

Op 7 december 2008 heeft hij met een laatste optreden in Koninklijk Theater Carré afscheid genomen van het toeren langs de grote schouwburgen.

Dorrestijn hield woord en verruilde zijn werkgebied. In de kleinere theaters, bibliotheken en dergelijke is hij sinds 2009 actief met voordrachten uit zijn omvangrijke eigen werk. Zijn vele boeken in het algemeen, en kassucces Dorrestijns vogelgids in het bijzonder, liggen aan deze shows ten grondslag.

Eind 2010 start Dorrestijn met Buigen een comeback-programma in de kleinere theaters. Hierbij gebruikt Dorrestijn overwegend oude nummers. "Daar ik toch nooit een hit gehad heb, loop ik geen enkel risico dat het publiek daar iets van merkt!", zo meldt Dorrestijn zelf

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent, alsmede de voorstellingen samen met Martin van Dijk onder de naam Hans Dorrestijn & Martin van Dijk

  • Bofkont (1973)
  • Mooi van lelijkheid (1977)
  • In staat van ontbinding (1980)
  • Dorrestijns geweten spreekt (1982)
  • Circus Horlepiep (1985, met Lévi Weemoedt)
  • Liederen van wanhoop en ongeloof (1987)
  • Liederen van wanhoop en ongeloof II (1989)
  • Pretpark (1991)
  • Na regen komt Dorrestijn (1993)
  • Gesmolten ijsberen (1995)
  • Dorrestijn viert oud en nieuw (1996)
  • Onvervuld verlangen – Dorrestijn viert oud en nieuw (1998)
  • Cirkels (2000, met Martin van Dijk)
  • Het naakte bestaan (2005, met Martin van Dijk)
  • Ruïnes (2006, met Martin van Dijk)

Overig

Discografie

  • 1974 Bofkont - Philips 6410 070 - LP
  • 1979 Mooi van lelijkheid - Philips 6423 119 - LP
  • 1987 DLP, depressie-elpee van - VPRO 6819 007 - LP
  • 1990 Liederen van wanhoop en ongeloof II - Munich BMMCD273 - CD
  • 1992 Pretpark - Holland Label PAHCD101 - CD
  • 1993 Na regen komt Dorrestijn - Holland Label PAHCD102 - CD
  • 1993 Mooi van lelijkheid - Mercury 514 601 2 - CD (heruitgave van de 2e LP)
  • 1994 Onvergeeflijke melodieën van Hans Dorrestijn - De Jongste Dag CDJD26HD - CD
  • 1996 Gesmolten ijsberen - De Jongste Dag CDJD29HD - CD
  • 2000 Onvervuld verlangen - Hans Dorrestijn viert Oud en Nieuw met Frans Ehlhart - Hummelinck Stuurman CDHSP38HD - 2CD
  • 2002 Cirkels (met Martin van Dijk) - Hummelinck Stuurman CDHSP49HD - 2CD
  • 2003 Bofkont + DLP, depressie-elpee van - Hummelinck Stuurman CDHSP54HD - 2CD (heruitgave van de 1e en 3e LP)
  • 2005 Het naakte bestaan (met Martin van Dijk) - Hummelinck Stuurman CDHSP58HD - 2CD
  • 2005 Samen Solo (met Adèle Bloemendaal) - Pluche 011 - CD (bijlage bij boek "Nu de liefde me zo tegenzit"
  • 2008 Logistiek (met Martin van Dijk) - PIAS 900 1040 020 - CD

Bibliografie

Zie Wikipedia

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners