José Carreras

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJosé Carreras
BeroepZanger
José Carreras (2001)
Josep Maria Carreras i Coll (Barcelona, 5 december 1946), bekend als José Carreras, is een Spaanse tenor en operazanger. Hij wordt vaak in één adem genoemd met twee andere beroemde tenoren, tijdgenoten van hem, met wie hij meermalen optrad en muziek opnam onder de naam De Drie Tenoren: Luciano Pavarotti en Placido Domingo.

Biografie

Carreras werd geboren in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Hij volgde daar het conservatorium, waar hij studeerde onder J.F. Puig. Een andere mentor was de zangeres Montserrat Caballe.

Op het grote toneel debuteerde hij in 1971 in Londen, met Gaetano Donizetti's Maria Stuarda. In 1972 maakte hij zijn Amerikaanse debut als Pinkerton in Madame Butterfly van Giacomo Puccini. Hij trad vervolgens op in alle grote operahuizen, zoals het Londense Royal Opera House|Covent Garden en de Metropolitan Opera in New York.

In 1988 stichtte Carreras de Josep Carreras International Leukaemia Foundation. De stichting geeft financiële ondersteuning aan leukemie-onderzoek en de registratie van beenmerg donoren. Carreras leed midden 80-er jaren zelf aan kanker en zet zich actief in voor de bestrijding van de ziekte.

In 1990 keken miljoenen mensen via de televisie naar een concert van de Drie Tenoren, dat was georganiseerd ter gelegenheid van de opening van de Wereldkampioenschappen Voetbal.

In 1992 zong Carreras tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 1992 in Barcelona het duet 'Amigos Para Siempre'. Hij zong dit themanummer en duet met de Britse Sarah Brightman.

Naast opera houdt Jose Carreras zich bij gelegenheid ook bezig met lichtere genres. Zo trad hij onder meer op in de musical West Side Story van Leonard Bernstein, waarin ook Kiri te Kanawa en Tatiana Troyanos meededen.


Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners