Choo-San Goh

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamChoo-San Goh
BeroepDanser, Choreograaf

Biografie

Choo-San Goh was gedurende de jaren 1971 t/m 1976 een zeer veelzijdige danser bij Het Nationale Ballet, die zich in die jaren eveneens als choreograaf ontwikkelde, daarbij ook geholpen door opdrachten van het ministerie van CRM (zoals dat toen heette). Na zijn vertrek bij Het Nationale Ballet ontplooide hij zich ten volle als choreograaf bij The Washington Ballet Company, waar hij later ook mede artistiek directeur werd. Daarnaast studeerde veel van zijn werk in bij o.a. American Ballet Theatre, Joffrey Ballet, The Royal Danish Ballet, The Royal Swedisch Ballet, Ballet van l'Opera de Paris en Boston Ballet en/of creëerde nieuw werk voor hen. Zo maakte hij in o.a. in 1981 bij The American Ballet Theatre een ballet speciaal voor Mikhail Baryshnikov.

Choo San overleed in november 1989, op slechts 39 jarige leeftijd, aan de gevolgen van een aan AIDS gerelateerde ziekte. Zijn artistieke nalatenschap van ruim 120 choreografieën wordt met groot succes beheerd door de Choo-San Goh & H. Robert Magee Foundation.

Choo San werd geboren in Singapore uit Chinese ouders en begon zijn opleiding aan de Singapore Ballet Academy, waarna hij zijn studie vervolgde aan de Royal Ballet School te Londen. In dezelfde periode studeerde hij tevens met succes biochemie in Singapore. Als professioneel danser begon hij bij Het Nationale Ballet en danste daar veel belangrijke rollen in balletten van Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk, naast het Balanchine repertoire. Choo San zou later verklaren dat het werken met de drie 'Vans' zijn grootste inspiratiebron is geweest voor zijn eigen carrière als choreograaf.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Choo-san Goh

Voor een overzicht van voorstellingen met choreografie van Choo-San Goh zie: Choreografie Choo-San Goh

Film

TV

Overig

Prijzen

Choo San Goh heeft in zijn relatief korte leven o.a. de volgende prijzen in ontvangst mogen nemen:

  • 1978, Choreography Fellowship van 'The National Endowment for the Arts' in de Verenigde Staten
  • 1986, The Mayor's award voor 'Excelence in the Arts'
  • 1987, Culturele medaille van de staat Singapore

Externe Links

Bronnen

  • CV zoals beschreven op de website van de Choo-San Goh & H. Robert Magee Foundation
  • CV zoals opgenomen in de documentatie van 'The National Library' van de staat Singapore

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners