Bert Bunschoten

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBert Bunschoten
Volledige naamLambertus Hendrikus Bunschoten
Geboren23 januari 1952
Haarlem
BeroepActeur

Biografie

Bert Bunschoten kreeg zijn opleiding aan de Pedagogische Academie in Haarlem. Daar ontmoette hij Wigbolt Kruijver waarmee hij het Cabaret Duo Triplex oprichtte. Tot 1976 was dat een zeer succesvolle vaste bespeler van De Toneelschuur in Haarlem. In dat zelfde jaar richtte zij samen de Toneelgroep Het Volk op. Een klein gezelschap dat zich, op enkele uitzonderingen na, vooral richt op Nederlands toneel van eigen makelij en bewerkingen van Nederlandse boeken, waarin zij steeds zelf optraden.

Bij het 25-jarig bestaan van Het Volk kreeg Bunschoten de Penning van Verdienste van de stad Haarlem en bij het 40-jarig bestaan werd hij, samen met Wigbolt Kruijver en Joep Kruijver (zie aldaar) die wat later ook tot de groep toetrad, benoemd tot Ridderin de Orde van Oranje Nassau voor hun verdienste voor het Nederlands toneel.

In 1986/1987 speelde Bert Bunschoten bij het Publiekstheater in Hamlet, in 1988 bij Toneelgroep Amsterdam in De Twaalf Gezworenen en in 1/1991 bij Martin HansonTheaterproducties in Richard Ii, Henry IV en in Henry V. Eerder werd ook meegewerkt aan voorstellingen aan de Technische Theatergroep Perspect. Verder speelde hij in tal van films en televisie producties.

Theater

Een overzicht van de premièrevoorstellingen van Bert Bunschoten, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Voorstellingen

Bron

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners