Ben Minoli

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

Bernard Hendrik (Ben) Minoli (Amsterdam, 16 december 1916 - aldaar, 27 augustus 1998) was een Nederlands acteur en toneelschrijver. Minoli speelde in de periode tussen 1942 en 1962 in verschillende gezelschappen en daarnaast bijrollen in enkele televisieproducties.

Als toneelschrijver is hij bekend van het jeugdtheaterstuk Pierrot valt van de maan, dat in 1981 in première ging en wat vertaald ook in het buitenland werd opgevoerd. Ook het stuk De grote en de kleine koning is van zijn hand. Voor zijn stuk Het land van verbeelding ontving hij in 1968 de Koepelprijs.

Biografie

Geboren: Minoli, Bernhard Hendrik

Op 27 augustus 1998 overleed Ben Minoli. Ben Minoli werd op 16 december 1916 in Amsterdam geboren. Hij werkte als jongste bediende bij een graanhandel, maar droomde van een toneelcarrière. Om die droom te verwezenlijken nam hij toneel- en spraaklessen bij de toneelspelers Frits van Dijk en Georgette Rejewski. Tijdens de oorlog sloot hij zich aan bij het gezelschap van Betty Vink en het gezelschap van Ben ter Hall. Ben Minoli speelde na de oorlog bij verscheidene ambulante gezelschappen en werd na het zien van de film Les enfants du paradis gegrepen door de mime, een voor Nederland nieuw fenomeen. Samen met Jan Bronk en anderen richtte hij De Nederlandse Pantomimegroep op. De eerste (succesvolle) voorstelling van het gezelschap was Le pierrot pendu, waar ook Rob van Reijn aan meedeed. Ben Minoli begon zich toe te leggen op het schrijven van toneelstukken voor kinderen. Zijn bekendste stuk was Pierrot valt van de maan dat hij schreef voor toneelgroep Puck. Het stuk had veel succes, ook internationaal, en het leverde hem voldoende geld op voor de aanschaf van een motorjacht waarmee hij zijn liefde voor de watersport kon uitleven. Ben Minoli schreef nog een aantal stukken, maar besteedde het grootste deel van zijn tijd aan het varen over de Nederlandse wateren. Ben Minoli werd 81 jaar.

Ben Minoli is een leerling van Frits van Dijk en kreeg spraaklessen van Georgette Rejewsky. Hij begon in 1942 bij het kinderrevuegezelschap van Ben ter Hall, speelde bij verschillende ambulante groepen en kwam in het begin van de jaren vijftig als één van de eersten met een pantomimeprogramma, waaraan ook zijn toenmalige echtgenote Emmy van Lier, Jan Bronk, Wilhelmine Cornelius en Tine de Vries meewerkten. Hoewel hij tot 1962 nog bij diverse groepen te zien was, raakte het acteren meer en meer op de achtergrond. Hij ging korte verhalen schrijven en toneelstukken voor de jeugd. De bekendste hiervan is "Pierrot valt van de maan", welk stuk ook in het buitenland al jarenlang wordt opgevoerd (België, Joegoslavië, etc.). Andere titels; "Een lachje voor de koning", "Land van verbeelding", "De kleine en de grote koning" en "Marijke en de sprookjesgrot".

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners