Cas Baas

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Cas Baas (1918-1999) was een Nederlandse acteur, regisseur en schrijver. Hij begon zijn carrière in 1941 bij Toneelgroep Studio van Albert van Dalsum. Hij weigerde te tekenen voor de Kultuurkamer en zette pas in 1945 weer voet op het toneel van de Amsterdamse Stadsschouwburg met Vrij volk, een bevrijdingsstuk. In de jaren daarop speelde hij bij toneelgroep Start en bij het Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.). Uit onvrede met de vergrijzing en de hiërarchische structuur van dit geelschap, dat geleid werd door Albert van Dalsum en August Defresne, verliet hij het ATG samen met collega-toneelspelers Egbert van Paridon en Wim Vesseur (tevens vormgever). Samen richtten zij Toneelgroep Puck op, het eerste professionele gezelschap voor de jeugd. Cas Baas schreef toneelstukken, bouwde decors, speelde en regisseerde. Toen Puck in 1958 de koers verlegde en voor een publiek van volwassenen koos, vertrok Cas Baas naar de Haagse Comedie en daarna naar Het Nederlands Kamertoneel Antwerpen. In 1966 richtte hij het Groot Limburgs Toneel op. Onder zijn leiding ontstond GLTwee dat vormingstoneel ging maken. GLTwee werd een succes, maar na een bestuursconflict nam Baas in 1974 ontslag. Hij bleef incidenteel schrijven en spelen en gaf les aan de Toneelacademie Maastricht.

Trivia

  • Cas Baas trouwde op 3 maart 1943 in Amsterdam met actrice Madelon Waldorp.
  • Ouders Laurentius Baas en Cornelia de Groot.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners