Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

Bassie en Adriaan (Bas van Toor en Adriaan van Toor) was een Nederlands artiestenduo tot en met 2003, dat bekend werd via de gelijknamige televisieserie (1978-1996), de voorstellingen en de vele merchandising. De televisieserie was zeer populair en het programma kan nog steeds één van de bekendste Nederlandse kinderseries worden genoemd. De pilotaflevering werd uitgezonden op 17 december 1976 bij de TROS. Op 10 januari 1978 maakte de televisieserie zijn officiële debuut op dezelfde zender.

Bassie is een clown die vooral te herkennen is aan zijn rood geruite pak en zijn groene broek, ook is hij opvallend door zijn platte rode neus. Adriaan is een acrobaat en is vooral te herkennen aan zijn paars/blauw blouse met ruches in de stijl van de jaren 70 van de 20e eeuw.

Een opvallend feit is dat de broers alle rechten, marketing en merchandising in eigen beheer hielden waardoor het nu vermogende mannen zijn geworden. In totaal zijn er inmiddels meer dan 4 miljoen videobanden/dvd's verkocht. In de periode 1980-1982 had het duo in samenwerking met Joop van den Ende zelfs een groot eigen circus genaamd (TROS) Circus Bassie en Adriaan waarmee het duo succesvol door Nederland en België toerde. Tevens zijn ze medeverantwoordelijk voor het succes van Circus Renz in de periode 1978-1989. Daarvoor waren de broers Van Toor al 25 jaar wereldwijd actief als acrobaten onder de naam The Crocksons en de komieken The Melton Brothers. In 1997 werden ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 31 december 2003 was er De Bassie en Adriaan 24 uurs-marathon waarin Aad van Toor voor het laatst zijn acrobatenpak aan had. Bas van Toor tourt tegenwoordig met zijn schoonzoon Evert van den Bos, die al eerder aan verschillende series van het duo mee werkte.

Biografie

Rudi Carrell & start van carrière als "The Crocksons" (1957-1975)

Bas van Toor ging op zijn negentiende bij een Belgisch circus voor een jaar als tentbouwer werken om daar het vak te leren. Toen hij terugkeerde wilde hij samen met zijn jongere broer Adriaan van Toor (toen dertien) een acrobatennummer starten. Na lang oefenen op de keukenstoelen en in de achtertuin thuis gingen ze mee met een reizend kermistheater, waarna ze na een jaar een komisch acrobatennummer, "The Melton brothers" en een stoelenbalansnummer "The Crocksons" hadden. Met de laatst genoemde act waren ze ook te zien in de speelfilm Dik Trom en het circus uit 1960.

Al vanaf het begin schreven de broers teksten of verzonnen grappen voor andere artiesten. In 1964 vroeg Rudi Carrell of ze een clownsact wilden schrijven voor Cor Witschge als Pipo de Clown, die in zijn circusshow zou optreden. Dit deden ze, maar in die act schreven ze ook nog twee andere clowns. Carrell stelde voor dat de broers Van Toor die twee clowns zouden spelen. Omdat ze dachten dat het clownsoptreden eenmalig zou zijn, namen ze niet de moeite om een andere naam te verzinnen en ze werkten toen onder hun eigen namen, Bassie en Adriaan. Na het 'Rudi Carrell Circus' werkten ze enkele malen met Carrell in zijn televisieshow (de Rudi Carrell Show). Ze brachten daar grappen en stunts die ze in samenwerking met Rudi verzonnen.

Daarna maakten ze een tournee voor het personeel van de Nederlandse spoorwegen ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan samen met o.a. Willeke Alberti en Fred Kaps. In die show deden alle artiesten, buiten hun eigen nummer, ook nog een ander nummer. De broers Van Toor deden een korte clownsact. Ze werden ook veel gevraagd voor kinderprogramma's en maakten dan als derde nummer een clownsact.

Vanaf 1971 schreven ze tevens nummers voor Conny Vink ("Tok, tok, piep, piep"), Cocktail Trio, André van Duin ("Jo met de JoJo" en "Family Story") en Frans Vrolijk. Zelf scoorden de broers ook twee hits onder hun acrobatennaam The Crocksons met de nummers "Friet met mayonaise" en "Oh Jacqueline" tijdens carnaval in 1973.

Met de stoelenact de The Crocksons kregen ze in 1965 aanbiedingen uit het buitenland, nadat ze waren doorgebroken in Nederland. Die waren zo interessant dat ze besloten minstens twee jaar in het buitenland op te gaan treden. Die twee jaar werden echter in totaal tien jaar. Ze werkten in nachtclubs in verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen, waar ze bevriend raakten met onder andere Siegfried & Roy.

Het viel de broers Van Toor op dat overdag de nachtclub uitgestorven was, waardoor ze op het idee kwamen voorstellingen te gaan geven voor de kinderen in de namiddag. Dat sloeg zo goed aan dat ze dit bleven doen tot ze in 1975 terug gingen naar Nederland, waarna ze tot 1980 acrobaat bleven.

Samenwerking Joop van den Ende, geboorte "Bassie & Adriaan" (1975-1980)

Eenmaal terug in Nederland in 1975 liepen ze een oude bekende, Joop van den Ende, tegen het lijf. Ze kenden Van den Ende nog uit de tijd dat hij, als 17-jarige jongen, toneelmeester was in Amsterdam. Zo ontstond het idee om een eerste kinderserie op te starten. Er werd een proefaflevering opgenomen die op 17 december 1976 door de TROS werd uitgezonden. De uitzending was een succes en in de zomer van 1977 werd er verder gefilmd. De eerste officiële aflevering werd op 10 januari 1978 uitgezonden onder de titel "De avonturen van Bassie en Adriaan" (De plaaggeest). De serie werd geregisseerd door Guus Verstraete jr. Het duo was in deze periode ook op televisie te zien in de honderdste uitzending van kinderprogramma "Ren je rot" met als presentator Martin Brozius. Tevens werden de eerste platen, singles en andere merchandising van het duo op de markt gebracht. Datzelfde jaar werd de serie "De nieuwe avonturen van Bassie en Adriaan" ("Het geheim van de sleutel") gemaakt, die vanaf najaar 1978 werd uitgezonden. Beide series werden meteen een groot succes.

Op televisie bleef de serie "Bassie en Adriaan" hetzelfde maar achter de schermen veranderde het een en ander. De eerste twee series werden geregisseerd door Verstraete jr., maar voor de derde serie De Diamant besloot Van den Ende in 1979 een andere opnameploeg te nemen. Na korte tijd bleek dat de nieuwe ploeg niet werkte. De cameraploeg werd vervangen en Aad ging regisseren. Hij had geen opleiding gehad, maar bleek er aanleg voor te hebben.

"Circus Bassie & Adriaan" (1980-1982)

Circus Bassie en Adriaan

De series werden voor een groot deel opgenomen in Circus Renz en daardoor werd in de begin jaren '80 het plan geboren om het Circus Bassie en Adriaan te beginnen. De première was op 28 maart 1980 in Haarlem. Daarna reisde het circus gedurende 1980 en 1981 zeer succesvol door Nederland en België. Tussendoor werd er een aantal circusregistraties opgenomen voor televisie getiteld de driedelige serie Bassie & Adriaan in het circus. Wat later nog een aantal keer zal plaatsvinden.

Er was afgesproken dat Van den Ende de dagelijkse leiding zou doen, Aad de artistieke leiding en Bas pers en publiciteit. Maar Van den Ende had het werk met een circus onderschat en kreeg daardoor geen tijd meer voor zijn theaterbureau. Hij stelde voor het circus een bedrijfsleider aan, maar die bleek een verkeerde keus. Na een week werd Aad belast met de dagelijkse leiding van het circus en Bas kreeg de zware taak van de tourneeplanning er bij. Ze maakten per dag twee shows, wat al zwaar was, maar kregen nu ook nog alle problemen van het circus te verwerken. 15 uur per dag werken en dat 7 dagen per week was heel gewoon en tussendoor werd ook nog de televisieserie De huilende professor (1982) opgenomen met opnieuw Verstraete jr. als regisseur. Door stress en vermoeidheid werd de onderlinge verhouding tussen de broers Van Toor met Van den Ende er niet beter op.

In 1982 werd het circus omgebouwd tot "Showcircus Joop van den Ende". In dat circus zouden Bassie en Adriaan ’s middags optreden en ’s avonds was er een show met André Hazes. Het "Showcircus Joop van den Ende" werd een enorme flop. Er kwam geen publiek en al na een maand werd het circus weer omgebouwd naar “Circus Bassie en Adriaan”.

Eind 1982 besloten ze te stoppen met het circus en beëindigden ze ook de samenwerking met Van den Ende.

Eigen beheer produceren (1983-1984)

Omdat ze met Van den Ende gestopt waren, stopten ook de televisie ("avonturen" reeks) uitzendingen met Bassie en Adriaan.

In 1983 krijgt Aad van Toor het idee om een hoorspel te gaan maken met Bassie en Adriaan. Vanaf 8 september 1983 kon je luisteren naar het hoorspel "Bassie en Adriaan Op Schattenjacht", echter wel nog uitgezonden door de TROS (radio). Op 26 september 1984 zond de TROS ook nog de speciale aflevering uit Op de Henry Dunant, een registratie van de speciale voorstelling voor gehandicapte kinderen.

Van het hoorspel werd iedere week een aflevering van ±7 minuten uitgezonden. Het was eerst de bedoeling dat er 13 afleveringen gemaakt zouden worden, maar toen de eerste hoorspelaflevering klaar was, vonden ze het bij de TROS-radio zo leuk dat gevraagd werd om 18 afleveringen te schrijven. Het werden er uiteindelijk 36 door de tweede reeks ("De verdwenen schat") die nog gemaakt werd. Per dag werden ongeveer 3 hoorspelen gemaakt. Alle stemmen in de serie werden door Bas en Aad gedaan, aangevuld met Dick Engelbracht. Van het eerste hoorspel werd in 1985 een LP gemaakt, waarvoor het hoorspel, vanwege de beperkte speelduur van een LP, moest worden ingekort. Deze versie is later in 1991 ook op cd uitgebracht.

In 1984 kwam er een aanbieding uit België. Bob Davidse, de directeur jeugd-BRT, vroeg of de broers acht korte afleveringen wilden maken met een educatieve inslag, die los stonden van de gewone televisieserie. Uiteindelijk werden dit 36 afleveringen. De broers Van Toor produceerden de televisieseries vanaf nu samen in plaats van Joop van den Ende, maar de andere werkzaamheden werden gescheiden. Aad had de BV “Adrina Produkties” opgericht en schreef liedjes, series en boeken en hij regisseerde en monteerde de series. De BV van Bas, “Bassie Produkties”, organiseerde de tournees door het land.

Deze serie korte afleveringen (shorties) zijn later in 2001 toen de serie op dvd kwam Leren & Lachen met Bassie & Adriaan genoemd. De twee hoorspelen zijn in 2001 verkort op dubbelcd uitgebracht met nieuwe achtergrondmuziek als de originele titels "Op Schattenjacht" en "De verdwenen schat".

Terug in het circus (1985-1986)

In 1985 vroeg de directeur van circus Renz, Nol van der Vegt, aan Bassie en Adriaan of zij een seizoen bij hem wilden werken aangezien hij bijna failliet was. Ze kwamen tot een compromis, omdat Bassie en Adriaan goed bevriend waren met hem. In het voor- en najaar werd het circus voor 3 weken omgebouwd tot “Circus Bassie en Adriaan”. Op 23 december 1985 zond de TROS ook nog de Televisieregistratie Circus Bassie en Adriaan uit vanuit het ijsstadion Boudewijnpark in Brugge.

De voorstellingen waren zo succesvol dat ze het jaar daarop in 1986 twee keer een maand optraden en de jaren daarna werd het zelfs twee keer zes weken.

In 1985 werden ook videobanden van de televisieseries uitgebracht, maar in die tijd was daar niet veel interesse voor. Er werden een paar honderd banden per jaar verkocht en Bassie en Adriaan zouden tot 1990 moeten wachten op het grote succes van de videoband.

Nieuwe televisie-activiteiten (1986-1989)

De afleveringen van Leren & Lachen met Bassie & Adriaan sloegen inmiddels in België zo goed aan dat het ook de TROS opviel, bovendien was het hoorspel een groot succes geweest op de TROS radio en keken zelfs Nederlandse kinderen massaal naar de Belgische uitzendingen. Daarom besloot de TROS om Bas en Aad terug te vragen voor de Nederlandse televisie ("avonturen" reeks).

In 1986 werd begonnen met de herhalingen van de Belgische uitzendingen, nu bij de TROS, en vanaf begin 1987 was de nieuwe televisieserie Het geheim van de schatkaart op de buis. In deze serie spelen de broers Van Toor naast Bassie en Adriaan een dubbelrol: Bas speelt Vlugge Japie en Aad de Baron. Ook waren ze te zien in een wekelijkse rubriek in het TROS-programma De Stop en Stap show (1986-1987) waarbij ze verkeerstips gaven aan kinderen. In 2009 werd deze rubriek uitgebracht op dvd onder de titel Leer het verkeer.

Op 25 december 1987 was er een speciale kerstuitzending Honderd maal Bassie & Adriaan. Rond deze periode kwam ook de speciale videoband 10 jaar Bassie & Adriaan uit.

In 1987 maakten ze verder De verdwenen kroon, die werd uitgezonden in 1988. In deze serie werd de rol van de Baron overgenomen door Paul van Gorcum, omdat Aad het te druk had met het regisseren van de serie. In 1989 werd de serie De verzonken stad uitgezonden, die in de zomer van het jaar daarvoor in Griekenland was gemaakt.

Terug in het Circus #2 (1989)

In 1989 kwam er ook een hernieuwde samenwerking met Circus Renz. Van der Vegt had in 1988 te horen gekregen dat hij ernstig ziek was en hoogstens nog een jaar te leven had. Hij droomde al een hele tijd van een nieuwe circustent met Bassie en Adriaan in het circusprogramma. Eindelijk werd die droom waargemaakt, alleen Van der Vegt heeft het niet meer kunnen mee maken. Bassie en Adriaan hadden beloofd nog een jaar in die nieuwe circustent te blijven werken. Dat deden ze, maar daarna hielden beide heren het circusleven definitief voor gezien. Daarna trokken ze door Nederland en België met de "Bassie & Adriaan Lachspektakelshow".

Bassie en Adriaan op reis (1990-1996)

Vanaf 1990 werd naast de laatste reeks Leren & Lachen met Bassie & Adriaan ook aan de serie De geheimzinnige opdracht gewerkt, die uitgezonden werd in 1992 en door zo’n half miljoen kijkers werd bekeken. Later zou deze serie bekendstaan als Bassie en Adriaan op reis door Europa. In deze serie was het duo te zien in alle landen van de toenmalige Europese Economische Gemeenschap: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk (Wales), Portugal, Ierland, Italië, Duitsland, Griekenland, Denemarken, België, Spanje en Luxemburg.

In 1992 kwam er een speciale aflevering Brieven aan de Koningin. In datzelfde jaar kwamen Bassie en Adriaan op het idee om een avonturenserie in Amerika te maken. In 1993 begonnen de opnames en in 1994 was De reis vol verrassingen voor het eerst op televisie. Later zou deze serie bekendstaan als Bassie en Adriaan op reis door Amerika. Dit werd een groter succes dan de reis door Europa. Toch besloten de broers Van Toor niet meer zo’n grote serie te maken. Het begon te zwaar te worden. Daar kwam nog bij dat Bas een versleten heup had en het lopen voor hem elke dag moeilijker werd. De serie begon in Curaçao.

Aan het eind van het jaar maakten ze de speciale aflevering getiteld De Verdwenen Trosster, ter gelegenheid van het jubileum van de TROS. Ook werden er in 1994, met een reclameactie voor een slagersorganisatie, in 6 weken 251.000 banden van “De huilende professor” verkocht waardoor ze een platina award kregen. Voor deze drie videobanden namen Bas en Aad per band ook nog een speciale in- en outro op van vier minuten, die vanaf de nabewerking in 1997 weer weggeknipt zijn.

Nog in datzelfde jaar krijgt Aad een idee voor een korte serie met Liedjes uit Grootmoeders Tijd, maar dat vonden ze bij de TROS niet interessant. Aad besloot de serie toch op te nemen in 1995 en het desnoods alleen op video uit te brengen. Toen de opnames klaar waren nam de TROS maar 2 van de 3 afleveringen. Erg enthousiast waren ze niet, maar het publiek des te meer. Het werd een klapper en op verzoek van de kijkers werden de afleveringen binnen een maand herhaald. In de serie reist het duo door Nederland het komt het in plaatsen als de Keukenhof, het Openluchtmuseum in Arnhem, het Autotron, Walibi Flevo, het Zuiderzeemuseum en Madurodam.

Op 11 augustus 1996 besloot de TROS toch de derde aflevering, tevens allerlaatste aflevering van het duo, uit te zenden.

Hiernaast hebben Bassie en Adriaan in de jaren '90 het TROS-kinderprogramma Wonderland gepresenteerd, dat in de late middag werd uitgezonden. Dit was een kinderblok met tekenfilms die aan elkaar werden gepraat door het duo met tussendoor scènes en liedjes. In dit programma werd o.a. het jaren '80 hoorspel "Sinterklaas op bezoek bij Circus Bassie en Adriaan" verwerkt.

In 1996 maakten de broers Van Toor een cd-rom met spellen genaamd "Spelen met Bassie & Adriaan". Ondanks hun enthousiasme blijkt dit tijdrovender dan gedacht. De cd-rom wordt goed verkocht en een jaar later lag de tweede Bassie en Adriaan-cd-rom in de winkel.

Laatste jaren als duo (1997-2003)

Vanaf 1997 tot 2000 bracht Aad van Toor om de twee maanden een blad uit, het "Bassie en Adriaan magazine", met nieuwtjes, (strip)verhalen, knutselpagina’s, moppen, kleurplaten, raadsels en spelletjes over Bassie en Adriaan. In totaal verschenen er 16 verschillende nummers. Ook werd De geheimzinnige opdracht (de reis door Europa) opnieuw uitgebracht en werd deze serie nagesynchroniseerd in het Frans.

Op 16 oktober 1997 werd er het feestprogramma 40 Jaar Bassie en Adriaan bij de TROS uitgezonden, met daarin een samenvatting van het feest in verband met hun 40-jarig artiestenjubileum in een circustent waarbij ze geridderd werden in Orde van Oranje-Nassau. Het werd gepresenteerd door Victor Deconinck. Bovendien kregen ze de Special Video Award voor 1 000 000 verkochte videobanden en een Award voor 500 000 verkochte geluidsdragers.

In 1999 werden De Bassie & Adriaan Lachspektakelshows opgenomen voor een aantal nieuwe dvd's die pas uit zouden komen rond de periode dat ze wisten dat ze niet meer gingen optreden. Dit werden de drie dvd's Bassie en Adriaan LIVE! (2002), Bassie en Adriaan 25 jaar Theater (2003) en Bassie en Adriaan Lachspektakelshow (2005). De serie werd pas in 2009 op televisie (het digitale kanaal Pebble TV) vertoond en is tevens de laatste grote opgenomen productie van het duo.

Van 1999 tot en met 2002 waren ze ook te zien zijn bij Het Feest van Sinterklaas op For Kids.

In 1999 brachten ze de cd Live! uit en tevens de herbewerkte cd 12 Ambachten, 13 liedjes.

Op 8 maart 2000 kregen ze een driedubbele platina video-award voor de videobanden De geheimzinnige opdracht (de reis door Europa) (300.000 verkochte exemplaren), De reis vol verrassingen (de reis door Amerika) (200.000) en Liedjes uit Grootmoederstijd (200.000).

In het jaar 2001 nam Paul de Leeuw samen met het duo Bassie en Adriaan een versie van de beroemde Bohemian Rhapsody op en gaat hij, na de opnames van de single, op tournee met Bassie en Adriaan. Ook kwamen dat jaar de eerste dvd van het duo en de cd's De 12 mooiste ballades, Reizen en Zingen en 25 Jaar feest uit.

Afscheid (2003)

Op 29 oktober 2002 maakten de broers Van Toor bekend om te stoppen met voorafgaand een lange afscheidstournee, waarna de twee gepland op 4 januari 2004 voor het laatst samen zouden optreden in het Top Sport Centrum in Rotterdam. Er werden speciaal twee promo's voor op televisie gefilmd, maar zouden later niet uitgezonden worden.

Op 31 juli 2003 startte namelijk om 14:00 stipt de laatste voorstelling van Bassie en Adriaan in het Avonturenpark Hellendoorn. Het publiek, en ook de heren Van Toor zelf, wisten niet dat ze voor de allerlaatste keer samen op het podium stonden. Een abrupt einde was het. Een paar dagen eerder, op maandag 28 juli, had Adrina Producties bekendgemaakt dat Aad van Toor een tumor had ter hoogte van de rechter speekselklier. Tijdens dat vervroegde afscheidsoptreden was er duidelijk op te merken dat Aad met zijn gedachten elders zat. De voorstelling verliep vrij normaal en het publiek merkte niks van de doodzieke Aad. Pas toen de afscheidstune weerklonk over het pretpark, kwam familie met bloemen op het podium en gingen de tranen van Aad over in huilen. Er volgde toen een korte speech van de acrobaat, na de klassieke woorden: "Willen jullie nog meer? Nog meer?". "Ik wil ook nog meer. Ik ben ziek, ik moet naar het ziekenhuis en voorlopig kunnen we niet meer optreden".

De geplande afscheidstournee (2,3,4 januari) zou anders zijn dan de gewone voorstelling door het land. "Op een heel groot podium zou er naast Bassie en Adriaan een kindercircus komen, een doedelzak orkest, het Caribisch Carnaval zou gevierd worden, Adriaan zou zich 'zo vrij als een vogel' voelen in een luchtballon en nog veel meer." De voorbereidingen waren in volle gang en de kaartverkoop liep heel erg goed. Op voorhand waren er al een paar promo's opgenomen. Door de ziekte van Aad en het plotseling stopzetten van de afscheidstournee kwam er zowel privé als zakelijk een breuk tussen de twee broers, die breed in de media werd uitgemeten.

Nadat Aad geopereerd was, trok hij eind 2003 nog één keer zijn blauwe blouse aan en nam tijdens De Bassie en Adriaan 24 uurs-marathon uitzending op oudjaarsdag 2003 op Nickelodeon afscheid van zijn publiek.

Aad is inmiddels van de ziekte genezen en woont nu in een tweede huis, een Villa, in Spanje. Ook is de ruzie bijgelegd tussen de twee broers.

Jaren daarna (2004-)

Een half jaar later, op 1 juli 2004 openden de broers Van Toor een Bassie en Adriaan-tentoonstelling in het TV Toys Museum te Dieren, waarbij ze een kort optreden gaven. Op deze expositie, die liep tot oktober 2004, waren rekwisieten uit de afleveringen te zien. Dit diende als afsluiting van het duo (beide waren ook aanwezig bij de opening).

In 2004 startte Bas van Toor een solocarrière waarbij hij twee nieuwe televisieseries produceerde.

In 2005 kreeg het duo een beeld van de burgemeester van Vlaardingen voor hun verdiensten voor de gemeente. In dat zelfde jaar kwam het laatste deel op dvd uit van de theater reeks De Bassie en Adriaan lachspektakelshow. Ook kwam er nog een karaoke dvd Zing mee met B&A.

In 2006 besteedde het programma Profiel aandacht aan de carrière van de broers getiteld De herfst van Bassie en Adriaan, geschetst door Fons de Poel.

In de zomer van 2008 nam Bas van Toor de zomercommercial "Hé, buurmannetje. Bakkie?!" op voor OHRA zorgverzekering net zoals in het najaar van 2008 de reclame "Hé, buurmannetje. Baby?!"

Eind 2009 nam Aad van Toor in de film Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot opnieuw de rol van Adriaan op zich.

Overzicht televisiewerk

Zie voor een uitgebreid overzicht van hun werk:Wikipedia

Buitenland

Ook in het buitenland heeft het duo succes geboekt. Na een paar keer succesvol in België te zijn uitgezonden, wordt de televisieserie nu ook nagesynchroniseerd in andere talen. In 1997 werd al De geheimzinnige opdracht in Frankrijk uitgebracht, en in 2005/2006 volgde China ook. Naar verluidt zal de serie in de toekomst ook in o.a. het Engels, Spaans en in het Duits worden nagesynchroniseerd.

Solocarrière clown Bassie

Toen broer Aad in juli 2003 kanker kreeg, scheidden de wegen van de broers Van Toor. Bas startte in 2004 een nieuwe show "Beauty and the Clown" met goochelaarster Sylvia Schuyer, maar dat werd een flop. Reeds na enkele maanden moesten ze de tournee stoppen door tegenvallende bezoekerscijfers. De mensen pikten het niet dat Bassie een nieuwe partner op het podium had, daarom tourde hij eind 2004 met zijn manager/ schoonzoon Evert van den Bos en Peter Grooney door Nederland en België bij Circus Althoff. In het circusprogramma was Bassie als gastclown opgenomen en vertoonde daar enkele oudere scènes die hij vroeger met Adriaan opvoerde, maar ook enkele nieuwe.

In 2004 start hij ook een nieuw bedrijf genaamd Magicland BV die het verzorgen van kindervoorstellingen, optredens voor volwassenen, het schrijven en het maken van televisie- en radioprogramma's en videoproducties en alle hieruit voortvloeiende werkzaamheden, het exploiteren van auteursrechten en het verkoop van merchandise artikelen.

Een jaar later, in 2005, startte Van Toor weer een nieuwe show: "Bassie en zijn vriendjes" (vrienden), die later de "Bassie Lachspektakelshow" genoemd zou worden, waarmee hij anno 2010 nog steeds mee optreedt in theaters en de "Bassie Roadshow" op kermissen. Hiervoor deed hij naast Evert beroep op de entertainer/goochelaar Peter Grooney met zijn buikspreekpop Charly (die anno 2008 de groep weer heeft verlaten). Ook maakte Van Toor in 2005, samen met zijn nieuwe collega's, zijn eerste pilot-soloserie op televisie, Bassie en de reis van Zwarte Piet, uitgezonden door Nickelodeon.

In september 2006 werd de televisieshow "Bassie en zijn vriendjes" opgenomen. De 16-delige show werd geproduceerd door Image Media & TV en op een tiental regionale zenders in Nederland vertoond. In de show ontvangt Bassie telkens een kind dat al weet wat hij later wil worden, dat jarig is, of dat leuke moppen kan vertellen. Ook zingt Bassie weer nieuwe liedjes, toepasselijk bij het onderwerp. Halverwege oktober werd bekendgemaakt dat twee originele opnametapes van de show, waarvan geen kopieën bestonden, gestolen werden. Hierdoor is heel wat filmmateriaal verloren gegaan. De geplande uitzendingen konden echter wel doorgaan, doordat er nog genoeg opnames overbleven.

Gedurende 2006 namen ze ook een 13-delige avonturenserie op, Bassie en de speurtocht naar Charly. De werktitel was Bassie en de ontvoering. De serie werd in 2007 op twee dubbel-dvd-digipacks uitgebracht. De serie speelt zich hoofdzakelijk af in Oostenrijk. Deze serie werd gemaakt naar aanleiding van het succes van de dvd De reis van zwarte piet. Vanaf 19 april 2008 werd de serie op RNN7 uitgezonden, waarna andere regionale zenders volgden.

Externe links

Bronnen