Martin Brozius

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Martin Brozius (Hoorn, 4 november 1941 - Amsterdam, 24 maart 2009) was een Nederlands acteur, presentator en cabaretier.

Biografie

Brozius werd na de scheiding van zijn ouders in een rooms-katholiek weeshuis geplaatst. Na enkele jaren bij de nonnen kwam hij weer terug bij zijn moeder, die een snackbar opende. Brozius werkte daar vanaf zijn veertiende, nadat hij van school was gestuurd. Toen hij zestien was verliet hij het ouderlijk huis en werkte op kermissen waar hij lootjes verkocht. Daarna vertrok hij naar Amsterdam, waar hij begon op de Kleinkunstacademie.

Na de academie werkte Brozius in cabaret- en musicalvoorstellingen, onder andere De Kleine Parade (rol van Van Naeldwijck) van Wim Sonneveld en No, No Nanette. In die tijd werkte hij met collega's als Joop Doderer, Jeroen Krabbé en Bueno de Mesquita. In dezelfde periode nam hij een aantal platen op.

Brozius werd bekend als Aernout Koffij in de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?]]. In deze serie speelden een groot aantal bekende acteurs uit die tijd, onder wie Rob de Nijs die Brozius nog kende van de Kleinkunstacademie en Loeki Knol.

Na Hamelen werd Brozius door Beppie Nooy gevraagd als acteur voor het Amsterdams Volkstoneel en werd hij door Jan Keja uitgenodigd het kinderspelprogramma Ren je Rot te presenteren. Ook presenteerde hij in die tijd het radioprogramma De tien om kindershow, waarin kinderen uit de zesde klas (de huidige groep 8) van de lagere school in een quiz vragen moesten beantwoorden, waarbij ze werden geassisteerd door hun opa.

Eind jaren '80 kwam Brozius in de problemen met de belastingdienst en moest hij het grootste deel van zijn bezittingen verkopen, waaronder drie huizen aan het Vondelpark in Amsterdam.

Martin Brozius overleed eind maart 2009 op 67-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Amsterdam.

Theater

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Martin Brozius

Film

 • 1968 Oebele- televisieserie
 • 1970 De kleine waarheid- journalist, televisieserie
 • 1970 Kort en Klein- serie komische sketches
 • 1972 'n Zomerzotheid- Charles
 • 1972-1976 Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?- Aernout Koffij, televisieserie
 • 1972 The Little Ark- boer
 • 1975-1983 Ren je Rot- presentator, spelprogramma
 • 1977 Peter en de vliegende autobu], Felix Drijfhout
 • 1989 Medisch Centrum West- patiënt, televisieserie
 • 1990 Goede tijden, slechte tijden- televisieserie
 • 2001 Terrorama!- hoerenloper

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners