Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamWilly Hofman
Geboortedatum9 juli 1915
Overlijdensdatum4 maart 2007
BeroepTheaterproducent, Theaterdirecteur
Externe databases:
IMDb

Hofman kwam uit een Haags kunstenaarsgezin, maar ging economie studeren aan de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam. Hij begint zijn loopbaan als stafmedewerker op de economische afdeling van de toenmalige PTT om vervolgens als directiesecretaris bij de Nederlandse Spoorwegen te gaan werken. In 1951 werd hij directeur van de Toneelcoördinatie (voorloper Nederlandse Theatergezelschappen en -Producenten) om een jaar later te worden benoemd tot directeur van de Rotterdamse Kunststichting (o.m. eind-verantwoordelijk voor de Rotterdamse Schouwburg, Luxor Theater, Rotterdam en de gemeentelijke kunstenaarsateliers).

Willy Hofman, en zijn collega producent Piet Meerburg, haalde de grootschalige musical naar Nederland. Hun eerste productie was My Fair Lady, met in de hoofdrol Wim Sonneveld. Deze musical ging in 1960 in première en was een groot success. Het Amsterdamsetheater Carré was zes maanden lang uitverkocht. In totaal hebben 750.000 mensen de voorstelling gezien. Daarna hebben zij o.m. nog Oliver! en Sweet Charity geproduceerd. In samenwerking met John de Crane kwam Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink tot stand. In de jaren ’70 kregen Willy Hofman en Piet Meerburg bezoek van Joop van den Ende die plannen had om in Nederland musicals te gaan produceren en van hun ervaring gebruik wilde maken. Mede vanuit deze kennis bouwde Van den Ende zijn musical-imperium op.

Hofman was van 1966 tot 1980 directeur van de Dienst Gemeentelijke Kunstgebouwen (DGK) in Rotterdam. Daarmee had hij de leiding over diverse theaters in de Maasstad, te weten het Luxor Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Hofpleintheater, Piccolo Theater, De Doelen en het Theater Zuidplein. Hij was ook de bedenker van de “gezichtenfilosofie”: Elk theater moet een eigen gezicht hebben en niet elk wat wils in alle theaters. Ook heeft hij zich ingezet voor de internationalisering van de programmering van de Rotterdamse Schouwburg. Zo begon hij een samenwerking met Robert Wilson en vele andere internationale theatermakers met als bekendsten Ellen Stewart van LaMamma (New York), en Pip Simmons van de Pip Simmons Theatre Group (Londen).

Voorts was Willy Hofman bestuurder van diverse belangrijke culturele organisaties, waaronder: De Rotterdamse Kunsstichting, Stichting Toneelraad Rotterdam, Het Holland Festival, Raad voor de Kunst, FAct, Stichting Kunstaccommodaties Rotterdam en Stichting Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties.

In 1980 ging Hofman met pensioen. Hij overleed in 2007 op 91-jarige leeftijd.


Willy Hofman heeft bijgedragen aan 4 productie(s).

Willy Hofman heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Willy Hofman heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Heerlijk duurt het langst
Co-producent
Impresariaat John de Crane 1965/1966 2 oktober 1965 Henk van Ulsen, Guus Oster, Gordon Marsch
My Fair Lady Productie V.O.F. Productie My Fair Lady 1960/1961 1 oktober 1960 Paul Steenbergen, Sven Age Larsen
Ik slaap wel op de bank Productie POC BV 1974/1975 27 september 1974 Alan Barlow
Sonate van het maanlicht Uitvoerende Stichting Nieuw Rotterdams Toneel 1972/1973 5 oktober 1972 Theo Kling

Onderscheidingen

Willy Hofman is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en ontving de Paul Nijgh Penning voor Rotterdammers die zich op sociaal of cultureel terrein bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Trivia

De zoon van Willy Hofman, Pieter Hofman, trad in zijn vaders voetsporen en had eveneens een belangrijke carrière in de theaterwereld.

Bronnen