Tijdlijn Dans:1812

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Jelgerhuis tekent de zusters Köbbler
Afbeelding: media:Balletafbeelding_van_familie_Köbbler_in_Pas_de_Schawe_door_J._Jelgerhuis_Rzn._110588.jpg
Datum: 1812-01-01
Beschrijving: Bijzonder aan de tekening van Jelgerhuis is dat een van de zusjes ‘en pointe’ danst. Deze manier van dansen en het gebruik van spitzen werd aan het begin van de negentiende eeuw geïntroduceerd, toen de balletten steeds romantischer werden.
Tijdlijn(en): Dans
Perso(o)n(en):
Productie(s):
Gezelschap(pen):
Theater(s):

1812: Jelgerhuis tekent de zusters Köbbler

In 1812 tekende de Amsterdamse schilder-acteur Johannes Jelgerhuis (1770-1836) twee danseressen in een pas de deux met een shawl. Het ging om twee zusjes uit de beroemde familie Köbbler, een Duits-Oostenrijkse dansfamilie die vanaf het midden van de achttiende eeuw tot aan het begin van de negentiende eeuw door heel Europa optrad.

Balletafbeelding van familie Köbbler in Pas de Schawe door J. Jelgerhuis Rzn. 110588.jpg

De zusjes Köbbler in de Pas de Shawl. Tekening door Johannes Jelgerhuis. Collectie TIN.


Bijzonder aan de tekening van Jelgerhuis is dat een van de zusjes ‘en pointe’ danst. Deze manier van dansen en het gebruik van spitzen werd aan het begin van de negentiende eeuw geïntroduceerd, toen de balletten steeds romantischer werden. Het gaf de indruk alsof de ballerina’s over het podium zweefden. De Zweeds-Italiaanse ballerina Marie Taglioni staat erom bekend dat zij rond 1825 voor het eerst ‘en pointe’ danste, maar de Russische ballerina Istomina zou dat al omstreeks 1816 hebben gedaan. De tekeningen van Jelgerhuis zijn nog eens vier jaar eerder gemaakt, en behoren tot de allereerste visuele bronnen waarop deze nieuwe danstechniek te zien is.

Bekijk hier een uitgebreidere uitleg in de reeks "Allard Pierson vertelt".