Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamSchouwburg, Valkenburg
Opgericht1918
PlaatsValkenburg
TypeTheaterzaal
De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.


Kurzaal Falcobergia

In 1907 werd aan de Sint Pieterstraat 8/Dr. Erenstraat 11 in Valkenburg een café met woonhuis en feestzaal gebouwd in opdracht van Jan Eerens. De harmonie Falcobergia vond onderdak in de feestzaal waardoor het de naam Kurzaal Falcobergia kreeg.

In 1918 werd de zaak overgedaan aan G.Custers, die er een hotel-restaurant met terras en tuin van maakte. De zaal werd nu ook vaker gebruikt voor toneeluitvoeringen, voordrachtwedstrijden, dansavonden en, vanaf het midden van de jaren twintig van de vorige eeuw, filmvoorstellingen. Daarvoor was een van de kamers van het aangrenzende hotel ingericht als projectieruimte. Door een gat in de muur werden de films geprojecteerd.

In de jaren dertig waren de 'Ober-Bayeren'-feesten de grote attractie van Falcobergia. In de tuin verrezen Beierse prieeltjes, er was veel blaasmuziek en de serveersters waren gekleed in dirndljurk-kleding.

Tijdens de mobilisatie van 1940 werden hotel en feestzaal gevorderd door het Nederlandse leger. Direct na de capitulatie werd op de zaal en omringende tuin beslag gelegd door Duitse Wehrmacht, die er een uitgebreide veldkeuken en vijf bakkerijen opstelde. Nadat de Wehrmacht na enkele weken weer was vertrokken, kwam de zaal weer beschikbaar voor amusement. Er was korte tijd nog een distributiekantoor gevestigd; daarna werd opgetreden door o.a. De Kilima Hawaiians, Lou Bandy, en Willy Derby. Tijdens de terugtocht van de Duitse troepen eind 1944 werd Falcobergia opnieuw gevorderd. Kort na het opblazen van de bruggen over de Geul verschenen de Amerikaanse troepen in Valkenburg. Zij nestelden zich op hun beurt in café en zaal Falcobergia. Valkenburg werd een zogenaamd Rest Centre voor de geallieerde troepen in de omgeving. Dagelijks kwamen groepen soldaten van de frontlinie om gedurende enige dagen op adem te komen. Wat was kapotgeschoten aan de Kurzaal werd provisorisch gerepareerd. s Middags waren er filmvoorstellingen en 's avonds shows en cabaretvoorstellingen. Behalve de in die tijd bekende big bands van bijvoorbeeld Glenn Miller en Tommy Dorsey, heeft ook Marlene Dietrich gedurende enkele dagen er opgetreden. Zij logeerde in het door het Amerikaanse leger geconfiskeerde hotel Fransen.

In 1949 werd Falcobergia verkocht aan Bierbrouwerij De Leeuw BV. die de zaak ingrijpend liet verbouwen naar ontwerp van architecten bureau A.J.N. Boosten. De zaal, met orkestbak, kreeg een balcon waardoor de capaciteit op 500 zitplaatsen kwam. Ook de toneelaccommodatie werd uitgebreid en kreeg een toneeltoren. Van buiten werd het gebouw met beelden versierd van Jos Eymael. Het lijsttoneel kreeg een opening van 10 meter breed. De diepte van het toneel werd 8 meter. Nadere en oudere gegevens ontbreken.

De naam veranderde in Schouwburg Valkenburg. Er was een brede programmering. Na enkele jaren dreigde de zuidelijke zijmuur in te storten, en moest gestut worden. In 1956 nam de gemeente Valkenburg de schouwburg over alsmede de exploitatie. De Harmonie was inmiddels uitgeweken naar een nieuw repetitielokaal, dat de naam Kurzaal voortzette.

Toen in Valkenburg een nieuw vermaakscentrum, het Centrum Cocarde, kreeg verkocht de gemeente in 1977 de schouwburg aan de BV van Sloun uit Geleen die er een filiaal van de HEMA vestigde.

Premieres

Zie Category:Premieres Schouwburg, Valkenburg

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007