Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffichegevonden.png

TitelRuggengraat Conversaties
ProducentWalking Faces
Disciplinemime
Onderwerpmuziektheater, installatietheater
Premièredatum7 april 2018
Seizoen2017/2018, 2018/2019
LocatieMuziektheater de Plaats, Arnhem
OpmerkingenTijdens TransformatieLAB #6, i.s.m. orkest De Ereprijs.
ProductierecordCatalogus Theatercollectie

Verhaal

‘Ruggengraat conversaties’: hoe spreek je met je ruggengraat en wat drukt het uit? De voorstelling is een volgende stap in het langlopend onderzoek naar wat de ruggengraat en zijn houding uitdrukt. Jaap Berends schreef nav. de eerste proeves met Orchestra De Ereprijs een ‘minimalistisch’ muziekstuk voor gitaar, cello, viool en houtpercussie. Het is de transformatie zelf van de gedaanten die continue wisselen en met elkaar van kleur veranderen.
Mimetheater, abstract en concreet, lijfelijke poëzie; beeldend en dynamisch: ‘De ruggengraat is het klavier van het lichaam’.

Een emotie is ook goed te lezen van iemands houding en manier van lopen, de ruggengraat is daar bij de kern. Je kunt zelfs op honderd meter of verder iemand daaraan herkennen en zijn gemoedstoestand weten. Hoe zien we dat? En hoe klinkt dat? Sjoerd Schwibettus doet onderzoek i.s.m. Universteit van Osnabruck, Applied Sciences, dr. Harry von Piekartz, Crafta organisatie. Vanuit dit onderzoek is gepubliceerd en is mime-fullness als nieuwe therapeutische trainingsvorm in samenwerking met Rob Mattijssen, manueel therapeut, geintroduceerd.

De ruggengraat kan net als toonladders van muziek alle kanten op moduleren en variëren met kracht en adem. De draaiingen en buigingen van de wervels, tezamen met het dragen van anderen en het verplaatsen, vormen de woordenschat voor de gestileerde vormen van de ‘mime etudes’. De uitwerking van de verschillende solo's, duetten en ensemblespel/groepstableau is dynamisch en zijn als gesprekken vanuit de rug. Ze zijn een verbeelding van de liefde, worsteling en de eenzaamheid en de eindigheid. In zijn uitwerking staat de vorm voorop en heeft het beeldende van de sculptuur en het muzikale als een belangrijke drager. In de uitwerking is de muziek live en is met de spelers een medespeler: contrapunten en modulaties vormen 1 geheel als een concert.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


Muzikale uitvoering: Jaap Berends, Tessa Zoutendijk en Sarah Walder

Vastlegging

  • Fotografie: Emmy Chau fotografie
  • Fotografie: Kees Hoogeveen film


Verfilming

Ruggengraat Conversaties is verfilmd door Kees Hoogeveen als documentaire. De film heeft de titel The sculpture of Man in Motion - de sculpture van de mens in beweging en volgt de repetities en optredens in ArtEZ studio Arnhem, Transformatielab De Plaats Arnhem, studio Orchestra De Ereprijs in Apeldoorn, bos Lage Vuursche, grote ven Festival Vuurol. De film is op deze pagina in 4 delen als small movie te zien of op youtube, (link onder)

Video

De Film Ruggengraat conversaties; The scupture of man in motion


Bronnen