Poppenspel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Theatervorm met beweegbare poppen. Er zijn veel verschillende soorten poppentheater: Het schimmenspel, bijvoorbeeld het Javaanse Wajang, waarbij de schaduwen van de poppen te zien zijn op een van achteren belicht doek. Of marionettentheater waarbij de poppen aan draden hangen en van bovenaf worden bespeeld. Veel poppentheater gebeurt met handpoppen. Een traditioneel voorbeeld hiervan is de poppenkast, waarbij de poppenspeler niet zichtbaar is voor het publiek. Bij modern poppentheater is de speler vaak wel zichtbaar aanwezig op het podium en kunnen de poppen ook veel groter zijn. Ze kunnen zelfs levensgroot zijn, met een speler erin, zoals bijvoorbeeld Pino. Ook combinaties van verschillende vormen van poppenspel binnen één voorstelling zijn mogelijk. Eén van de bekendste poppenspelers van Nederlands is Feike Boschma.

Zie ook Poppenspeler.

Voor meer informatie over het de wereld van het poppenspel zie de website van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel.

Voor een overzicht zie: Categorie:Poppenspel

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners