Korzo theater, 's-Gravenhage

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korzogevel.jpg
NaamKorzo theater, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1913
Openingsdatum1983
 Website

Informatie

Het Korzo theater te 's-Gravenhage is een theatergebouw én een productiehuis in Den Haag en dat muziek-, theater- en vooral dansvoorstellingen uit Australië, Azië, Europa, Noord, Zuid- en Midden-Amerika, organiseert en presenteert, alles onder de simpele benaming Korzo.

Voor meer informatie over de dans producties van Korzo, zie Korzo producties en Korzo muziekproducties voor de muziekproducties.

Geschiedenis van het gebouw

Korzo werd in 1913 als een bioscoop onder de naam Corso opgericht. Zesenzestig jaar later sloot de bioscoop zijn deuren. Nadien stond het bioscooppand ongeveer vier jaar leeg, totdat het werd gekraakt door een groep kunstenaars en studenten. In februari 1984 opende in het gekraakte bioscooppand het Korzo-theater voor experimentele dans en muziek en wist door haar kunstzinnige theateractiviteiten erkenning en vervolgens subsidie's van de Gemmeente Den Haag en later ook van het Rijk te verkrijgen.

Ongeveer zestien jaar later had het theater met ruimtegebrek te kampen. Korzo slaagde erin het naastliggende kantoorgebouw en de erachterliggende schuilkerk O.L. Vrouw van Scherpenheuvel te verwerven en na diverse verbouwingen in gebruik te nemen.

Ruimte gebrek, de efficiency en technische kwaliteit van het gebouw bleef echter een punt en vanaf 2003 werden er verdere plannen gemaakt om de kerk af te breken en samen met de andere gebouwdelen tot een complete nieuwbouw te komen. Nadat toenmalige wethouder Jetta Klijnsma het budget van € 4,5 miljoen goedkeurde werden de plannen tot uitvoering gebracht. In 2008 verhuisde Korzo naar een tijdelijk onderkomen in BINK36. Na drie jaar verbouwing kon zij de eigen pand weer in gebruik nemen. De oude glas-in-loodramen van de kerk zijn in het nieuwe gebouw opnieuw gebruikt.

Premieres

Een overzcht van de voorstellingen die in het theater in première zijn gegaan.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners