Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffichegevonden.png

TitelKaufhaus Inferno
OndertitelZij die op enter drukken laten alle hoop varen
ProducentCrew VZW
OnderwerpMultimedia
Premièredatum16 januari 1999
Seizoen1998/1999
PlaatsBergen
OpmerkingenDe voorstelling Kaufhaus Inferno valt binnen een gelijknamig groter geheel dat een strip, een website, een tentoonstelling en een boek besloeg.
Websitehttp://www.crewonline.org/art/project/61


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




    Rolverdeling en uitvoerenden

    NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

    Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


        Synopsis

        Kaufhaus Inferno is een bewerking van het eerste deel van Dante’s Divina Commedia, Inferno. In dit klassieke literaire werk neemt Dante de lezer mee door de hel, die hij indeelt in negen cirkels. Deze cirkels vormen samen een soort eivorm, waarbij Lucifer helemaal onderaan zit. Hoe dichter een zondaar bij Lucifer zit, hoe erger hij heeft gezondigd, en dus hoe erger de straf.

        Kaufhaus Inferno neemt deze cirkels over. Wat met name opvalt, is dat een aantal cirkels van de hel zijn aangepast aan het dagelijks leven van de mens. De tweede cirkel bijvoorbeeld, waar de zondaars zitten die hun lust niet onder controle konden houden, is op de website van Kaufhaus Inferno vormgegeven als een slagerij. Dit staat symbool voor lusten en verboden dingen. Zo zijn er nog meer dergelijke vergelijkingen. Hiermee bekritiseert Kaufhaus Inferno de massaconsumptie van de mens, die werd aangewakkerd met de opkomst van shopping malls in Amerika.

        Team

        Concept: Eric Joris
        Regie: Stef de Paepe
        Tekst: Paul Mennes
        Spel: Gène Bervoets als Virgil

        Transmedia

        Kaufhaus Inferno is volgens zijn eigen makers behoorlijk vernieuwend en ambitieus. Computers en het internet waren pas onlangs onderdeel geworden van het standaard meubilair in menig woonkamer. Crew VZW maakt direct gebruik van deze nieuwe media, zoals livestreams, game-software en het internet. Opvallend is dat deze media niet alleen gebruikt worden als technische toevoegingen en onderdelen van Kaufhaus Inferno, maar dat ze ook verworden tot performer.

        Vanuit Dante’s Inferno schetst CREW een apocalyptische wereld in hun versie van dit inferno. Deze wereld wordt niet alleen vormgegeven in de theatervoorstelling Kaufhaus Inferno, maar wordt ook uiteengezet via verscheidene vormen van media, die ieder op een unieke manier bijdragen aan deze tentoongespreide wereld. Kaufhaus Inferno is een strip, een website, een voorstelling, een tentoonstelling en een boek. Deze ‘versies’ zijn geen replica's of adaptaties van elkaar, maar verbreden ieder het concept en het geheel. Hiermee voldoet Kaufhaus Inferno aan het na de eeuwwisseling opkomende idee van een transmediale vertelling.

        Referenties

        • Dante, Alighiere. Dante’s Inferno, The Indiana Critical Edition. Indiana: Indiana University Press, 1995.
        • Rummers, Marieke. 2008. Theaterbeleving vroeger en nu, onder invloed van nieuwe media. Gent: Universiteit Gent. https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/355/340/RUG01-001355340_2010_0001_AC.pdf.
        • Vanhoutte, Kurt. 2004. "Performatieve Technologie: Het Perspectief van CREW 8(31)." Proscenium: Driemaandelijks tijdschrift voor theatertechniek, theaterarchitectuur en scenografie 14-17.